У неділю поліція Німеччини затримала екс-главу уряду Каталонії Карлеса Пучдемона біля дансько-німецького кордону на підставі європейського ордера на арешт. За словами адвоката каталонського політика, той мав намір повернутися після візиту до Фінляндії через територію Німеччини до Бельгії, де живе після втечі з Іспанії.
К. Пучдемон провів ніч з неділі на понеділок під вартою і вчора мав постати перед адміністративним судом федеральної землі Шлезвіг-Гольштейн. На момент верстки номера результату засідання відомо не було. Суд мав вирішити — чи слід звільнити Пучдемона (як це сталося в листопаді минулого року в Брюсселі), чи залишити його під вартою в очікуванні рішення про екстрадицію, про яку просить Іспанія.
У зв’язку із затриманням каталонського екс-лідера в неділю у Барселоні та інших містах регіону відбулися масові протести, участь у яких взяло майже 55 тисяч осіб. Найчисленніші акції пройшли біля будівлі представництва уряду Іспанії в Каталонії, консульства Німеччини в Барселоні, а також перед представництвами уряду Іспанії в Таррагоні, Льєйді та Жироні. Між протестувальниками та поліцією сталися сутички, внаслідок яких тілесні ушкодження отримали понад 100 осіб, серед яких 20 — поліцейські. Кілька демонстрантів було затримано поліцією.
Учора спікер парламенту Каталонії Роже Торрен закликав до створення «широкого соціально-демократичного фронту, який захистить права та свободи» регіону, інформує The Associated Press. Торрен запропонував, щоб політичні партії, профспілки та групи громадянського суспільства виступили єдиним фронтом після затримання Пучдемона.
Нагадаємо, 23 березня Верховний суд Іспанії поновив ордер на арешт Пучдемона та кількох інших каталонських політиків. В Іспанії проти них порушено кримінальну справу за обвинуваченням в організації заколоту, Пучдемону загрожує тюремне ув’язнення до 30 років.