«Сприяння євроатлантичній інтеграції України на прикладі Закарпаття» -- під таким гаслом у прикордонному угорському місті Кішварда відбулася масштабна міжнародна конференція, організована Європейським об’єднанням територіального співробітництва «Тиса» за фінансової підтримки Угорського фонду «Pallas Athene Domus Educationis».

 

На знімках:

 

перед учасниками конференції виступає голова Закарпатської облради Михайло Рівіс;

 

учасники заходу.

 

Мета конференції -- презентувати можливості та конкретні пропозиції розвитку Закарпатського регіону на основі європейських цінностей, підтримка співпраці в адміністративній, економічній та культурних галузях.

 

На конференції розглянули такі теми, як політика сусідства ЄС, підтримка України та Закарпаття урядом Угорщини, цілі та діяльність Європейського об’єднання «Тиса», транскордонна і регіональна співпраця, обмін досвідом, ознайомлення з транскордонними та євросоюзівськими джерелами фінансової підтримки.

 

Модератором заходу була директор ЄОТС «Тиса» Сабоне Андреа Цап, яка на початку представила поважних гостей конференції. Зокрема, з угорської сторони -- депутат Європарламенту Андреа Бочкор, держсекретар з питань розвитку ЄС канцелярії прем'єр-міністра Естер Вітайош, урядовий комісар з питань координації співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою та Закарпатською областями Іштван Грежа, міністр національного розвитку Міклош Шестак, Генконсул в Ужгороді Йожеф Бугайла і консул в Берегові Матяш Сіладі, директор Угорсько–Української торгово-промислової палати Дьордь Кот, доценти Ніредьгазького університету Ілдіка Варгане Бошняк та Роберт Драбанц.

 

З українського боку поважній публіці були представлені: голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, перший заступник очільника облради, заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Йосип Борто, заступник голови Закарпатської ОДА Володимир Колесніков, депутат облради, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос, берегівський міський голова Золтан Бабяк, голови Берегівських РДА і райради Іштван Петрушка та Йожеф Шін, а також науковці Ужгородського національного університету професори Володимир Приходько і Єва Кіш, декан юридичного факультету Ярослав Лазур, керівник Закарпатського регіонального центру з інвестицій та розвитку Василь Матій.

 

У виступах угорські високопосадовці наголошували, що нинішній захід має стати комфортним майданчиком для діалогу з метою реалізації міжнародних заходів, проектів, можливостей та інструментів Євросоюзу. Таких, що покликані пропагувати європейські підходи у вирішенні проблем сьогодення шляхом регіонального урядування.

 

-- Угорці допоможуть наблизити Україну до Євросоюзу, щиро ділячись європейським досвідом. Адже нам за кілька років удалося успішно реалізувати низку проектів. Завдяки конструктивному діалогу та спільним грантовим проектам, ми зможемо допомогти Закарпаттю вирішити найболючіші проблеми, серед яких -- Солотвинський солерудник, тверді побутові відходи, збереження історико-культурної спадщини, економічний розвиток та впровадження новітніх технологій у різних сферах, -- зазначив міністр національного розвитку Угорщини Міклош Шестак.

 

Депутат Європарламенту Андреа Бочкор розповіла про щорічну істотну допомогу ЄС Україні, яка нині на шляху євроінтеграційних процесів. Сума коштів вражаюча -- 1 млрд 100 млн євро!

 

-- Із цієї суми 10 мільйонів євро євроспільнота виділяє для цивільної сфери, 110 млн євро -- на розвиток малого і середнього бізнесу, 90 млн євро -- для впровадження децентралізації та економічних реформ, -- констатувала європарламентарій.

 

А урядовий комісар з питань координації співпраці між Саболч-Сатмар-Березькою та Закарпатською областями Іштван Грежа, говорячи про надання посильної допомоги Україні-сусідці, згадав і своє розчарування після останніх подій у нашому краї, зокрема щодо надісланої вакцини від кору.

 

-- Надаючи кілька тисяч вакцин всім категоріям закарпатців, тим самим ми убезпечуємо від епідемії Угорщину. Окрема вдячність нашому Генконсулу в Ужгороді Йожефу Бугайлу, який доклав максимум зусиль, аби імпортні вакцини були оперативно доставлені на Закарпаття. Але для нас неприємним фактом стало те, що в. о. міністра МОЗ України пані Супрун назвала таку допомогу «контрабандою». Я як лікар був вражений таким підходом високопосадовця, котра замість подякувати за частково вирішену проблему, навпаки, звинуватила сусідню державу у наданні неякісної вакцини, -- щиро мовив урядовий комісар, додавши: -- Але ми й надалі будемо допомагати Закарпаттю, як це робили раніше. До прикладу, понад 3 тисячі дітей зі сімей учасників АТО відпочивали в таборах Угорщини, поранені бійці АТО проходили тут лікування та реабілітацію. У рамках тісної співпраці хочемо допомогти очистити Закарпаття від твердих побутових відходів, звівши сміттєпереробний завод. Ми, як були відкриті для українців, так і залишаємося. Було б добре на рівні держав відновити гармонійну співпрацю.

 

У своєму виступі голова Закарпатської облради Михайло Рівіс (на знімку) зазначив: «Безпосереднє сусідство з Європою -- це для нас Богом дарований шанс творити на своїй землі гідне, цивілізоване життя. Тим більше, що цьому сприяють тісні історичні, економічні та етнічні зв’язки з нашими сусідами -- передусім Угорщиною. Вони далися нам як спадщина від наших предків. І ми ревно бережемо й розвиваємо їх, розширюючи дружні відносини на рівні громад, областей, обміну ідеями, поглядами, цінностями та досвідом».

 

Він також розповів, що в Україні через низку проблем сьогодні власних фінансових ресурсів для таких масштабних перетворень бракує, тому вкрай необхідні проекти із залученням європейських коштів та величезний досвід наших найближчих сусідів, яким вони готові поділитися: «Головне -- скористатися всіма можливостями та інструментами, які відкриває перед нами сьогодення, та побудувати сильну Україну -- рівну серед інших європейських країн, комфортну для життя і розвитку представників усіх національностей, які мешкають на її території».

 

-- Сьогодні ми обговорили нашу співпрацю, інвестиційні та культурні можливості, ознайомили аудиторію з ресурсами та потенціалом, історичною та культурною спадщиною обох регіонів, заручилися підтримкою наших угорських партнерів для подальшої успішної співпраці, -- зазначила заступник директора ЄОТС «Тиса» Юдіта Євчак. -- З великою приємністю констатуємо: за сприяння Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, загальних зборів області Саболч-Сатмар-Берег, Європейському об’єднанню «Тиса» вдалося підготувати і подати до ЄС низку важливих проектів, результати яких будуть відомі вже незабаром.

 

-- Відрадно, що задля сприяння функціонуванню ЄОТС «Тиса» угорський уряд щороку надає суттєву матеріальну підтримку. Ця фінансова поміч, до речі, -- унікальна в ЄС. У інших державах таке не практикується, -- підкреслив перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто.

 

Отже, незважаючи на певні вітровії на міждержавному рівні, співробітництво між Закарпатською і Саболч-Сатмар-Березькою областями традиційно розвивається.

 

Вікторія СЕНГЕТОВСЬКА, Василь НИТКА.

Фото прес-служби облради.

 

Кішварда -- Ужгород.

 

Голос України