У понеділок у передмісті Варни відбувся саміт Туреччина--ЄС. На підготовку зустрічі високих гостей у господарів було дуже мало часу, бо голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер до останнього сумнівався в доцільності зустрічі з президентом Туреччини, до якого в європейців накопичилося чимало питань.

 

Тільки за три дні до саміту господарі розпочали активну підготовку до зустрічі голови Європейської Ради Дональда Туска та глави Єврокомісії Жана-Клода Юнкера з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом.

 

Шляховики за один день залатали всі вибоїни від Варни до урядової резиденції Євксиноград, що розташована в передмісті, а в суботу й неділю сотні жінок мели вулиці, упорядковували тротуари.

 

Заздалегідь до Варни приїхало 120 акредитованих болгарських і закордонних журналістів із Туреччини, арабських і європейських країн, Китаю, Кореї, Японії та США. Ще більше -- не змогли одержати доступу до Євксинограда, оскільки площа резиденції не давала змоги прийняти всіх бажаючих.

 

За підготовкою до зустрічі високих гостей особисто наглядав прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов, а також співробітники болгарських спецслужб разом із особистими охоронцями Реджепа Ердогана.

 

Президент Туреччини першим прилетів до Варни в супроводі кількох міністрів і великої кількості журналістів. Для цього знадобилися два державні літаки. Ердоган прихопив і двох кухарів, один з яких мав наглядати за приготуванням страв для президента, а другий -- дегустувати їх перед подачею на стіл.

 

Перед зустріччю із лідерами ЄС турецький президент провів переговори з прем'єр-міністром Болгарії Бойко Борисовим. Вони обговорили питання з посилення співробітництва в галузі енергетики, сільського господарства, туризму й торгівлі. Особливу увагу було приділено спільній боротьбі з тероризмом і незаконною міграцією.

 

І якщо сусіди швидко дійшли спільної думки з усіх питань, то перемовини Ердогана з лідерами ЄС очікували з напруженням, оскільки, судячи з настрою турецького президента, легкими вони не видавалися. Сторони ще перед самітом окреслили коло питань, які слід обговорити віч-на-віч. Це теми, що стосуються зв'язків Туреччини з ЄС (економіка, торгівля, безпека, боротьба з тероризмом, зовнішня політика), а також ситуація у Палестині, на Балканах, у Сирії, Іраку, Лівії в Мьянмі. У неділю Ердоган заявив, що планує обговорити з Туском і Юнкером виконання зобов'язань, узятих ЄС перед Анкарою, а також питання протидії діяльності терористів у європейських країнах. Крім того, Ердоган спробує з'ясувати: чому Туреччину так довго тримають у «передбаннику» ЄС і чому не усуваються штучні перешкоди в перемовинах щодо членства Туреччини в Євросоюзі. Він заявив, що очікує від Євросоюзу конкретних кроків з відновлення атмосфери довіри, зокрема, оновлення угоди стосовно Митного союзу Туреччина--ЄС, спрощення візового режиму для турецьких громадян, прискорення виділення фінансової допомоги для утримання сирійських біженців у Туреччині, а також більш вагомого внеску в боротьбу з тероризмом, яку веде Анкара.

 

Ще до саміту журналісти передвіщали, що представникам ЄС доведеться вислухати безліч докорів з боку Ердогана й витримати його напір. Але все-таки вони розглядали саміт як платформу для зміцнення співробітництва й усунення проблем, що накопичилися у відносинах із Туреччиною.

 

Саміт ЄС--Туреччина розпочався о 19.00 за місцевим і київським часом, коли верстка нашої газети вже завершилася, тому в цьому випуску не було можливості повідомити про те, які заяви його учасники зробили на спільній прес-конференції.

 

Олександр БІЛИК.

 

Голос України