Напередодні Великодня португальці організували виставку різьблених і писаних ікон українського майстра Костянтина Шеплякова (на знімку). Експозицію розгорнуто в монастирському комплексі столичного передмістя Алмада.

Особливість виставки в тому, що її репрезентували під патронатом місцевої влади. У відкритті взяла участь президент муніципалітету Інеш де Медейруш. Вона зазначила, що влада вважає своїм почесним обов’язком надати можливість якомога більшій кількості португальців ознайомитися з дивовижними зразками православного мистецтва, виготовленими руками українського митця.
Посол України в Португалії Інна Огнівець висловила вдячність керівництву муніципалітету, кожному, хто долучився до того, аби така виставка відбулася саме в цей час, коли у світі готуються до одного з найбільших християнських свят. 
Ознайомлення з роботами талановитого українця сприяє очищенню душі. Його ікони спонукають до роздумів про найважливіші людські цінності.
— Роботи Шеплякова — як вікно у духовний світ, — зазначали відвідувачі виставки.
— Я бачила, як працює Костянтин Шепляков, — каже відома українська поетеса Оксана Максимишен-Корабель. — Спочатку очищає свою душу й думки. Постить. Просить Божої допомоги здійснити задумане. Неперевершені твори народжуються здебільшого на березі океану. Улюбленим місцем роботи для нього є острів Терсейра. Майстернею слугує невеликий будиночок. Запалює свічку. За вікном чути шум океанських хвиль. У такі хвилини митець повністю поринає у світ образів великих святих.
За словами пані Оксани, неповторні ікони майстер різьбить із неймовірно пахучого дерева. Росте воно лише на цьому загадковому острові. Каже, тому й пахнуть вони так, як, мабуть, пахне в райському саду...
В іконописця є багато шанувальників не тільки серед представників української громади, легко впізнаваних по вишиванках. Але не залишають байдужими роботи Шеплякова й португальців. Особливо острів’ян з Терсейри. «О! Це великий майстер!» — так відгукуються вони про українця.  
Приємно чути таку оцінку тут, далеко від рідної землі. На що митець зауважує: він не єдиний з української громади, чий талант і вміння високо цінують у Португалії — як прості громадяни, так і представники влади.

Тамара МОРОШАН, Віталій ШЕВЧУК.
Фото надано авторами.

Лісабон.