Робочий візит голови Луганської ОДА -- керівника облВЦА Юрія Гарбуза до Литовської Республіки дає великі шанси на плідну співпрацю обласної влади з урядом прибалтійської країни. В ході зустрічей, зокрема, увагу було сфокусовано на можливостях участі литовських бізнесменів у відновленні Луганської області в галузях будівництва, енергобезпеки, енергоефективністі тощо.

 

Багато уваги Юрій Гарбуз приділив вивченню досвіду охорони здоров’я Литви. Оскільки мережа лікувальних закладів та система охорони здоров’я Луганщини зруйновані війною, міжнародний досвід реформування медицини набуває для регіону особливої ваги. А Литовська Республіка має одну з найкращих моделей страхової медицини, впроваджену в 2007 році. Система передбачає відрахування на медичні послуги у розмірі 9% від мінімальної заробітної плати, або 34 євро. За соціально не захищених громадян платить держава. Діє принцип «кожен платить за можливістю, отримує за потребою». Міністерство охорони здоров’я активно працює над збільшенням кількості та якісною підготовкою сімейних лікарів.

 

За словами міністра охорони здоров’я Литви Ауреліюса Вериги, сьогодні в країні 60% проблем вирішують сімейні лікарі на первинному рівні. Стратегічною метою є досягнення показника у 80%. Поступово впроваджується кластерна система медицини, є профільні лікарні, що спеціалізуються на кардіозахворюваннях, політравмах, перинатології. Такий підхід дає позитивні результати.

 

За підсумками зустрічі, Юрій Гарбуз та Ауреліюс Верига домовилися про організацію візитів медиків з Луганщини для кращого ознайомлення з роботою литовських колег. «Беручи на себе відповідальність за належний організаційний супровід, я запропонував показати на прикладі Луганської області ефективну співпрацю з реалізації конкретних проектів», -- прокоментував зустріч Юрій Гарбуз.

 

Стосовно ситуації на сході України міністр закордонних справ Литовської Республіки Лінас Лінкявічюс наголосив, що Литва послідовно підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. І ця підтримка відчутна не тільки на високому дипломатичному рівні, а й на рівні практичної допомоги у регіонах, що постраждали внаслідок російської агресії.

 

Павло ВОРОНЦОВ.

 

Луганська область.

 

Голос України