Управління фінансів берлінського сенату оприлюднило інформацію на офіційному сайті столиці ФРН: торік 706 її громадян залишили міській скарбниці понад п’ять мільйонів євро. При цьому 12 з них заповіли своє майно винятково місту. Спадкоємців решти або не вдалося установити судом, або їм з певних причин відмовлено у переданні майна, що залишили померлі. В такому разі його одержує місто.
Однак у спадок столиці дістаються не лише гроші, будинки та ювелірні прикраси. Інколи покійники залишають найнесподіваніші дари. Торік це були: золоті зуби, земельна ділянка у Швеції, авторські права на картини відомого художника, фільми зірок німого кіно і навіть голос синхронного перекладача. Але чи не найнесподіванішим спадком став… хворий кінь.
Фінансове управління берлінського сенату розмістило на сайті пояснення про те, що все рухоме й нерухоме майно, одержане містом у спадок, продається з аукціонів, авторські права монетизуються, а твори мистецтва передаються у музеї і виставкові зали. Газета «Берлінер цайтунг» також спробувала з’ясувати, що сталося з хворим конем, але їй це не вдалося.
Тим часом, відповідно до законодавства, держава не може відмовитися від права спадку, на відміну від приватних осіб. За відсутності спадкоємців вона зобов’язана прийняти залишену власність (але не борги!). Також і в разі, якщо нащадки не можуть бути визнаними спадкоємцями, приміром, через заборгованості.
За повідомленням офіційного сайту столиці, за п’ять років — з 2011-го по 2015-й — місто одержало понад 16 мільйонів євро у зв’язку зі смертю 3,5 тисячі своїх мешканців. Утім, сума такого спадку щороку знижується: торік його одержано на 150 тисяч менше порівняно з 2016-м.