Напередодні Великодня у німецькому місті Фрехен відкрилася виставка «Українська писанка» (на знімку). Її презентували директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського Ярослава Ткачук та відома дослідниця традиційної української писанки зі Львова Віра Манько.

На виставці представлено колекції Віри Манько і Коломийського музею писанкового розпису, який є філією Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття. У такий спосіб пропагують українське мистецтво за кордоном. Про зацікавлення свідчить той факт, що на відкриття експозиції з різних міст Німеччини з’їхалось багато людей. Нашу делегацію вітали бургомістр Фрехена Сюзана Штупп, консул України в Дюссельдорфі Оксана Кобець.
Презентація української культури в Німеччині відбулася за сприяння Українського Дому в Дюссельдорфі, який очолює Ірина Ястреб, та доктора Крістофа Кліцца. А от підтримки від українських чиновників не було, їхали власним коштом.
Під час презентації було показано концерт. Майстер-класи з писанкарства провела Віра Манько — володарка чи не найбільшої колекції писанок в Україні, авторка багатьох тематичних книжок. Не тільки наші співвітчизники, а й німці неабияк цікавилися писанковим мистецтвом, та так, що на всіх охочих написати писанку забракло приготованих яєць.

Людмила СТРАЖНИК.
Фото надане Ярославою ТКАЧУК.