Німецьке державне статистичне відомство (Destatis) оприлюднило кількість громадян, котрі виїхали з країни упродовж 2016 року: 281 тисяча 411. Це найвищий показник еміграції за всю історію ФРН.
Порівняно з 2015-м кількість емігрантів зросла більш як удвічі. Хоч упродовж останніх півтора десятиліть цей показник був стабільний: близько 140 тисяч осіб щороку. А на початку 1990-х він не досягав позначки 100 тисяч. Тож таке стрімке зростання стало несподіванкою.
Утім, статистики пояснюють це явище змінами у методиці обліку еміграції. До 2016-го емігрантами вважали лише тих, хто за виписки з попереднього місця мешкання у ФРН заявляв, що залишає країну. Тих, котрі не оголосили про виїзд за кордон, але не прописалися за новим місцем проживання, знову-таки у ФРН, продовжували автоматично враховувати як жителів країни. Доти, поки не виникали конкретні підтвердження постійного місця мешкання за кордоном.
Від такої системи Destatis відмовився 2016-го. Всіх, хто виписався і не прописався на новому місці, враховують як таких, що залишили країну. Альтернативним поясненням міг би бути факт, що громадяни не оприлюднюють свого місця мешкання у власній країні. Але реальна кількість осіб без прописки така низька, що держстат вирішив знехтувати нею. Утім, якби в 2016 році діяла попередня методика, то кількість емігрантів становила б усього 131 тисячу осіб. На думку статистиків, така значна різниця змушує припускати, що і в попередні роки реальна кількість емігрантів була значно вища, ніж це зафіксував Destatis.
Куди саме мігрують німці? У різні кінці світу, але здебільшого в сусідні країни. А найзатребуваніші серед тих, хто залишає ФРН, — Швейцарія, США, Австрія, Велика Британія, Туреччина та Франція. Також з’ясувалося, що кількість громадян Німеччини, які виїжджають з країни, перевищує число німців-реемігрантів, себто тих, хто повертається додому.
«Держстат», порівнюючи всі категорії іммігрантів (не тільки німців і переселенців) з емігрантами, доходить висновку, що в’їзд у ФРН, як і раніше, переважає над виїздом. Рекордним був 2015 рік, коли в країну прибуло понад 2 млн. осіб, у тому числі значна кількість біженців з Близького Сходу та Північної Африки. І хоч у 2016-му кількість іммігрантів зменшилася — 1,7 млн, але вона перевищила число німецьких емігрантів. 2016-й став рекордним за кількістю тих, хто залишив Німеччину, в тому числі й депортованих іноземців: 1,072 млн осіб. Але ФРН, як і раніше, залишається країною з високим рівнем імміграції.

Берлін.