Численні провокації проти правлячої коаліції у Македонії організують і проводять не без заохочення і прямої підтримки Росії. Їх мета -- зашкодити вступу країни до НАТО й залишити її під впливом Белграда та Москви. Недарма уряд Македонії ухвалив рішення про видворення з країни російського дипломата, який підтримував зв'язки з опозицією. І, можливо, через нього опозиція забезпечувалася фінансами для проведення акцій протесту проти Соціал-демократичного союзу Македонії і уряду Зорана Заєва.

 

Після оголошення про екстрадицію російського дипломата зі Скоп’є посол РФ у Македонії Олег Щербак провів прес-конференцію, на якій відкрито погрожував країні великими неприємностями, якщо вона приєднається до НАТО. Він заявив: якщо Македонія стане членом Альянсу, то у випадку війни Росії із Заходом перетвориться на легітимну мішень для російських збройних сил. «Якщо дійде до війни між Росією і НАТО, ви станете легітимною мішенню», -- заявив Щербак і додав, що Альянс є агресивним союзом, який може втягнути Македонію у свої агресивні акції. За його твердженням, НАТО -- єдиний зовнішньополітичний блок, який залишається інструментом часів холодної війни, але ховається за гаслом про євроатлантичну солідарність. Він поклав на Альянс відповідальність за розпалення багатьох війн із мільйонами жертв і навів як приклад Югославію, Лівію, Сирію та Ємен. «У своїй воєнній доктрині НАТО і його лідер -- США -- назвали Російську Федерацію своїм основним противником. І як ми можемо вітати спробу Македонії приєднатися до НАТО? Як маємо реагувати на те, що вона може стати базою для можливих війн цього агресивного Альянсу? Зі вступом Македонії в нього вона стане частиною цієї військової машини й частиною агресії проти Росії. І, звісно, стане мішенню для удару у відповідь з боку Росії. Це потрібно вам і вашим дітям? Крім того, вступ до НАТО призведе до обмеження суверенітету країни й дій у вашій зовнішній політиці. Ви цього хочете?» -- розійшовся у своїх залякуваннях посол Росії. Він намагався переконати македонських журналістів у тому, що НАТО не зможе гарантувати територіальної цілісності країни. І додав, що атмосфера регіонального співробітництва постраждає від можливого приєднання Македонії до Альянсу й під величезним сумнівом виявиться безпека всього регіону Західних Балкан.

 

Ці заяви посла експерти вважають прямою погрозою Македонії після всіх невдалих спроб опорочити уряд Зорана Заєва для того, щоб до керування країною знову повернулася консервативна партія ВМРО-ДПМНЄ. Вона проти вступу країни до НАТО й була слухняним інструментом у руках Москви. Відверті погрози російського посла перетворити Македонію на мішень для російських ракет обурили всіх. Але й дали всім зрозуміти, якою є мета Кремля на Балканах.

 

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.

 

Голос України