Федеральне агентство мереж і телекомунікацій заблокувало ефір російських телевізійних програм у Німеччині. Такою була реакція цього відомства на факти порушення прав споживачів російськими ТВ-провайдерами, які стали відомі після вибіркової перевірки, що її здійснили берлінський, гамбурзький і бременський центри захисту прав споживачів.

За їхнім повідомленням, виявлено непрозорі абонентські угоди, відсутність надійних гарантій платного мовлення та інші порушення, що шкодять інтересам споживачів, котрі дивляться російське телебачення.

Конкретний термін початку блокування ще не повідомляється, він уточнюється і буде оголошений додатково -- після обробки технічних аспектів вилучення частот, зайнятих російськими каналами, з мережі мовлення на ФРН. Але вже відомо, що блокування розпочнеться цієї весни і може бути несподіваним -- будь-якого дня.

Щоправда, поки не визначений механізм повернення абонентської плати, якщо вона одержана провайдерами наперед. Водночас, як заявили представники Агентства мереж і телекомунікацій, рішення про блокування телевізійних каналів не має політичного чи ідеологічного підґрунтя і спрямоване винятково на захист інтересів і прав споживачів.

Наталія ПИСАНСЬКА.

Берлін.

Голос України