Величезні запаси снігу та рясні дощі, що випали останніми днями, спричинили на Сумщині небачені повені. Найбільше постраждала Охтирка, значна частина якої опинилась під водою. Подекуди вода піднялась аж до вікон невисоких будинків, і людей звідти евакуйовували на човнах. Веслами працювали професійні рятувальники та поліцейські. Останні ще й пильнували біля покинутих осель, щоб до них не внадились мародери.

Поліцейські евакуйовують мешканців Охтирки з підтоплених осель.

Фото надане прес-службою Головного управління МВС у Сумській області.

В охтирській повені не обійшлося без містики. Стихія розгулялась на Вербну неділю, а велика вода вихлюпнулась на міські вулиці зі ставка в селі Вербовому. Звідти до Охтирки — лише 5 км. Слабенькі шлюзи гідротехнічної споруди на сільській водоймі не витримали потужного натиску, і крижана «каша» за дуже короткий час природним річковим руслом дісталася міста.
За підсумками понеділка, 2 квітня, весняною водою в Охтирці затопило майже 400 дворів на 29 вулицях і провулках. Так чи інакше, від стихії постраждало майже 1200 осіб. На вівторок, 3 квітня, в Охтирці скликали сесію міськради, щоб затвердити кошторис витрат на усунення наслідків повені та на відшкодування збитків, завданих домогосподарствам. Показово, що повінь «пожаліла» стадіон «Нафтовик», де тренується відома в Україні футбольна команда.
Поліцейські та співробітники підрозділів ДСНС евакуювали із затоплених осель більш як 60 містян. Дехто з них тимчасово мешкатиме в готелі, а дехто — у родичів. Кільком довелось надати медичну допомогу. На щастя, обійшлось без серйозних проблем. А от домашнім тваринам пощастило менше: у воді загинуло кілька собак, котів і коза.
Весняна повінь таких масштабів і з такими наслідками трапляється на Сумщині вперше. Водою підтопило 10 трансформаторних підстанцій, тому енергетикам довелось від’єднати від електропостачання майже тисячу домогосподарств. Людям пояснили, що це було зроблено в їхніх же інтересах: щоб, не дай Боже, когось не вразило струмом. З тих самих міркувань безпеки сотні домоволодінь тимчасово позбавили газу.
На вечір понеділка вода на охтирських вулицях пішла на спад. Щоб досягти такого результату, місцевій владі довелось наважитись на радикальне рішення. Шляховикам дали вказівку «розкопати» упоперек об’їзну дорогу, бо її насип тримав воду, ніби дамба. Через рів у шляховому покритті вода пішла на поля, і її рівень поступово знизився. Опісля дорогу відремонтують — роботи не так уже й багато.
Окрім Охтирки, тала вода наробила шкоди або завдала незручностей в інших населених пунктах області — у Шостці, Конотопі, Сумах, Ромнах та у багатьох селах. У Ромнах на одному з подвір’їв відкачали півтори сотні кубометрів води, а в Сумах через неї в одному з мікрорайонів зупинилися тролейбуси.