Терміни проведення вступної кампанії для першачків у Києві синхронізують з визначеними Міністерством освіти і науки України. Відповідне повідомлення з’явилося на сайті департаменту освіти і науки, молоді та спорту КМДА. Раніше департамент анонсував початок прийому документів від батьків потенційних першокласників з 23 квітня. Проте відповідний наказ МОН ще не підписано.

Нагадаємо, що цього року набір до перших класів відбуватиметься без проведення конкурсу, навіть присутність дитини під час зарахування необов’язкова. За кожним навчальним закладом закріплять певну «територію обслуговування», тобто перелік житлових будинків, розташованих поруч. Діти, зареєстровані у відповідному мікрорайоні, матимуть гарантоване місце у такій школі. Їх зараховуватимуть у першу чергу. Решту прийматимуть під час другої хвилі вступної кампанії — за наявності вільних місць.
Батьки мають право віддати дитину до школи не за місцем проживання, проте за яким принципом набиратимуть туди дітей, досі невідомо. А надто — коли на одне вільне місце претендуватимуть кілька малюків. Обговорювали різні варіанти — зокрема, пропонували набирати дітей шляхом жеребкування.
Ці питання має врегулювати новий Порядок зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти, який ще досі перебуває на погодженні в Мін’юсті (за інформацією прес-служби МОН). Його остаточну версію не оприлюднено. Попередня викликала критику з боку окремих батьків та експертів, адже можливість ходити до певної школи тепер залежатиме від наявності чи відсутності «потрібного» місця реєстрації. Окремі експерти вважають це порушенням прав дитини.
У профільному департаменті КМДА заспокоюють: принаймні батькам не доведеться збирати довідки, що підтверджують місце проживання. Відповідну інформацію отримають з реєстру територіальної громади міста Києва автоматично. До витягу з реєстру внесено дані про дітей 5—7-річного віку в розрізі кожної школи, з яких 24,5 тисячі — потенційні першокласники. Проте навряд чи до цього реєстру потрапили діти з родин, які неофіційно винаймають у столиці житло.
За попередніми даними, цьогоріч за парти у столиці сяде 34 тисячі першокласників. «Маємо вільні місця для дітей, котрі не внесені до реєстру. Перелік документів, що підтверджуватимуть місце проживання дітей та порядок зарахування на вільні місця, найближчим часом отримаємо від Міністерства освіти і науки України», — зазначають у профільному департаменті КМДА. Проте визнають: в окремих районах заклади вже нині переповнені. Цьогоріч у дві зміни в столиці навчаються лише в одній школі, але не виключено, що кількість таких закладів збільшиться.
Задля інформування батьків у столиці відкрили «гарячі лінії». Дізнатися про принципи та терміни зарахування до шкіл можна за такими телефонами: (044) 279 14 46; (044) 279 35 26; (044) 279 70 69.

Анна СМІЛЯНСЬКА.

P.S. Пошук найкращої школи для дитини теж може дещо ускладнитися. Як стверджують у МОН, тепер усі першачки навчатимуться за єдиним стандартом. Закладів з поглибленим вивченням окремих предметів (принаймні на рівні початкової школи) не буде. Використання в навчальному процесі експериментальних і авторських програм — як «Росток» чи «Інтелект України» — під питанням.

 

ДОВІДКОВО

* Кількість першокласників у загальноосвітніх школах Києва за останні 5 років збільшилася на 6,7 тисячі учнів (або на 27 відсотків).
* Найскладніша ситуація у школах Дарницького району: 37% перших класів у районі переповнені (мають понад 35 учнів).
* На конкурсній основі до перших класів у 2017 році приймали дітей до майже 48% шкіл. Найбільше таких закладів у Печерському (72,7%), Дарницькому (67,6%) та Шевченківському (56,8%) районах. Найменше — у Голосіївському (29,4%), Святошинському (34,9%) та Оболонському (38,6%). У деяких закладах на місце претендувало 7 малюків.