На Сумщині у Миколаївці Білопільського району зі школи вітром знесло новий-новісінький дах. Спільнота «Миколаївська громада — сторінка жителів» повідомляє у Фейсбуці, що на ремонт покрівлі витратили майже 11 мільйонів гривень. Гроші було виділено в рамках освітнього проекту «Нова школа». «На щастя, дах упав вночі, тому ніхто з дітей та вчителів не постраждав», — зазначено у дописі.

Миколаївка — центр однієї з найбільших на Сумщині сільських об’єднаних територіальних громад. Нещодавно «Голос України» повідомляв, що там відкрили сучасний ЦНАП. Ця споруджена за найсучаснішими технологіями будівля вважається однією з найбільш енергоефективних в Україні: на її опалення витрачатиметься у 3—4 рази менше коштів, ніж на таку саму за площею, але «традиційну».
Не пошкодувала держава і грошей на облаштування у Миколаївці опорної школи. Ремонт покрівлі виконали минулого року, і ось через кілька місяців шкільний дах не витримав натиску не дуже сильного вітру. Невже не можна було закріпити його так, щоб пережив навіть ураган із землетрусом?
У Білопільському відділі Конотопської місцевої прокуратури вважають, що покрівлю здуло не випадково і винна в цьому не лише стихія. Тож розпочато кримінальне провадження за фактом ймовірного привласнення коштів при виконанні ремонтних робіт. Тривають слідчі дії.
Представник підприємства, котре відновлювало дах, повідомив: проектно-кошторисна документація не вимагала заміни на будівлі школи стропильної системи, треба було лише покласти замість шиферу металочерепицю. Можливо, через це і здуло дах: важкий шифер тримався під натисками вітру, а легший метал здійняло в повітря. Насправді на ремонт покрівлі витратили не 11 мільйонів, а значно менше: решту грошей було виділено школі на виконання усього комплексу робіт із поліпшення енергоефективності.
Остаточну відповідь на запитання, чому у школи «поїхав дах», дадуть правоохоронці.

Фото з Інтернету.