«Якщо до 26 червня Варшава не дійде порозуміння з Європейською комісією, то процедура згідно зі статтею 7 рушить далі», — заявив перший віце-президент Єврокомісії Франс Тіммерманс після понеділкового засідання Ради Євросоюзу на рівні міністрів, що відають європейськими справами, на якому він представив висновки стосовно проведених ним упродовж кількох останніх місяців переговорів із Варшавою щодо змін у польському судочинстві.

Констатувавши, що впродовж кількох останніх тижнів на лінії Брюссель—Варшава досягнуто певного прогресу, Ф. Тіммерманс навів для прикладу вилучення із польського законодавства положення про різний вік виходу на пенсію для суддів чоловічої і жіночої статі, а також внесення змін щодо способу призначення судових асесорів. Проте, наголосивши: цей прогрес не є достатнім для ствердження, що системна загроза верховенству права була усунута, Тіммерманс застеріг: діалог не є самоціллю, він мусить вести до суттєвих і відчутних результатів, а також не може тривати безконечно й повинен мати фінал.

У ході прес-конференції віце-президент ЄК повідомив, що закликав польський уряд «упродовж кількох найближчих тижнів спробувати спільно знайти вирішення поставлених Європейською комісією питань». У цьому списку базовим залишається спір навколо питання: скільки політичного контролю над судовою гілкою влади можна мати, аби можна було стверджувати, що судочинство є незалежним?

Ф. Тіммерманс висловив надію, що до засідання Ради із загальних питань 26 червня він буде в змозі представити інформацію стосовно прогресу. На запитання щодо процедури згідно зі ст. 7 європейський політик заявив, що до засідання Ради «існує повний спектр можливостей». Може статись так, що ЄК і Польща досягнуть такого великого прогресу, що «будемо в стані стверджувати, що вже немає системних загроз для верховенства права в Польщі». Але може статися і так, що жодного прогресу не буде, і «ми будемо змушені просити Раду, аби далі діяти» згідно зі ст. 7. Той другий сценарій матиме своїм наслідком «заслуховування Польщі, в ході якого офіційна Варшава зможе представити свою аргументацію», — пояснив Тіммерманс.

Попереднім, декларованим Тіммермансом, «крайнім терміном» для досягнення порозуміння між офіційною Варшавою та ЄК було 14 травня. Проте ще перед початком засідання Ради ЄС у складі міністрів з європейських справ віце-президент ЄК заявив, що «на даному етапі немає шансів відмовитись від застосування ст. 7, оскільки в ЄК й надалі існують побоювання стосовно дотримання верховенства права в Польщі».

Заступник міністра закордонних справ Польщі Конрад Шиманський оцінив представлений Тіммермансом на засіданні Ради виклад «коректив польської судової реформи» як «досить ретельний і скрупульозний». Водночас підкреслив, що Варшава та Брюссель «різняться в генеральній оцінці» того, що відбулося в рамках їхнього діалогу. Позиція Варшави така: Польща «досягла прогресу», а тепер «очікує такого прогресу з боку Єврокомісії, оскільки вихід з цього напруження можливий лише тоді, коли обидві сторони робитимуть якісь кроки», — резюмував міністр. При цьому К. Шиманський наголосив, що в понеділковому виступі Тіммерманса він не відчув «готовності ЄК до якихось суттєвих кроків у цій справі».