У дніпровському Будинку мистецтв 3 травня відбулася презентація проекту «Знайомтеся: міста-побратими», присвяченого Всесвітньому дню поріднених міст, який щорічно відзначається в останню неділю квітня. Федерація поріднених міст сьогодні поєднує понад 3600 міст із 160 країн. Цей проект заснований і реалізується в Будинку мистецтв із 2015-го.

Цього року дніпрян познайомили з історією Щецина, який з 2010-го є польським побратимом Дніпра. Щецин — місто з 1000-літньою історією, один із найбільших морських портів на Балтиці, історична столиця Західного Помор’я. Розташований він у нижній течії річки Одри, на відстані 65 км від узбережжя Балтики. Протягом багатьох століть тут перебувала резиденція князів Грифитів (звідси й птах гриф на гербі міста). Бурхлива історія міста оповідає про кількаразову зміну його державної приналежності — від шведської і прусської до польської.

Уже понад 20 літ щорічно в червні в Щецині проводять Дні української культури. Протягом чотирьох днів на площі замка Поморських князів виступають українські колективи, проводиться виставка українських традиційних народних промислів.

На дніпровській виставці можна познайомитися з історією Щецина, побачити його архітектуру з висоти пташиного польоту, почути щирі слова художників Щецина про любов до свого міста.

Захід також є частиною проекту Будинку мистецтв «Мости дружби: Україна—Польща».

Дніпро.