У ДТП на Хмельниччині двоє загиблих, п’ятеро травмованих

Трагедія сталася близько опівночі на під’їзді до обласного центру. Легковик, що рухався в напрямку до міста, на швидкості влетів під причеп вантажівки, яка стояла на узбіччі. В ньому було разом із водієм троє дітей і четверо дорослих. Двоє дорослих пасажирів загинули під час аварії, решта — травмовані, за життя дев’ятирічної дитини борються лікарі.

Уже самі по собі наслідки аварії тяжкі. Та особливий резонанс у місті спричинило те, що за кермом перебував керівник Хмельницького міського департаменту освіти. Серед пасажирів — ті, хто прямо чи опосередковано пов’язаний із освітянською галуззю міста. Всі вони їхали у нічний час на службовому автомобілі, котрий виділений начальнику департаменту для виконання службових обов’язків.

Причини ДТП з’ясовують правоохоронці. Як повідомили в поліції, за словами водія вантажівки, він стояв на узбіччі через поламку. У вантажівки були включені габаритні вогні, а на дорозі виставлений попереджувальний знак, котрий слідчі знайшли під розтрощеним легковиком. Наразі всі ці факти перевіряються.

Водночас, за інформацією поліції, водій легковика відмовився від будь-яких пояснень і проходження тестів на вміст алкоголю. Поліцейським довелось брати зразки крові для проведення відповідних досліджень та експертиз. Водій сказав лише, що не пам’ятає навіть, як сідав за кермо авто, посилаючись на свій стресовий стан. Хоча після огляду лікарі дійшли висновку, що його життю і здоров’ю нічого не загрожує і він не потребує госпіталізації.

Враховуючи резонансність випадку, в поліції обіцяють максимально об’єктивне і ретельне розслідування ДТП. Однак містяни активно обговорюють не так саму трагедію, скільки те, що вона сталась за участі відповідального чиновника, котрий у позаробочий час використовував службовий автомобіль. Збурило громадську думку й те, що це вже другий схожий випадок.

На початку року співробітники патрульної поліції Хмельницького затримали секретаря міської ради. Чиновник так само пізно вночі перебував за кермом службового автомобіля. Його зупинили після того, як він від’їхав від ресторанного закладу.

Правоохоронці склали адміністративний протокол за керування автомобілем у стані алкогольного сп’яніння. Це підтвердив алкотест, та й сам водій наступного дня, коментуючи події, зізнався журналістам, що випив трохи вина, хоча й не вважав себе п’яним. На щастя, тоді все обійшлося без аварії.

Після розслідування справи Хмельницький міськрайонний суд визнав посадовця винним у порушенні правил дорожнього руху, тобто у керуванні транспортним засобам у стані алкогольного сп’яніння, і призначив покарання у вигляді штрафу в 10 200 гривень з позбавленням права керування транспортними засобами терміном на рік.

Але те, що автомобіль був службовим, залишилось поза увагою суду. Тож свою оцінку діям посадовця мав дати міський голова. Особливо після того, як під час судового розгляду оприлюднили кадри зупинки водія. У нього не було водійського посвідчення і поліса страхування. Пройти алкотестер «Драгер» на місці він відмовився і зробив це лише у медзакладі. Крім того, намагався втекти від патрульних, тож його довелося наздоганяти і навіть пригрозити кайданками.

Міський голова не виправдовував свого підлеглого, але й особливої суворості щодо секретаря міськради влада проявляти не стала. Одразу після затримання чиновника позбавили права користуватись службовим автомобілем. А майже за три місяці по тому міський голова Олександр Симчишин притягнув його до дисциплінарної відповідальності, оголосивши догану за те, що держслужбовець використав службовий автомобіль в особистих цілях. Щоправда зазначалось, що такими діями будь-якої шкоди органу місцевого самоврядування він не завдав.

Формально всі покарання, начебто, і відповідали тяжкості скоєного порушення. Однак морально-етичний аспект поведінки як самого порушника, так і влади, котра несе за нього відповідальність, залишились на другому плані.

Лише нова трагічна ДТП, що призвела до людських жертв, змусила знову заговорити про це. Як сказав на брифінгу Олександр Симчишин, тоді він не міг звільнити секретаря міськради з посади, оскільки той не призначається міським головою, а обирається депутатами. От якби він був заступником голови, його б звільнили одразу. Та чи справді так було б? Адже питання про звільнення секретаря ніхто навіть не виносив на розгляд депутатів міськради.

Після того скандального випадку все обмежилось тим, що міським чиновникам заборонили самостійно керувати службовим транспортом. Це мали робити тільки водії, закріплені за машинами. Хоча і тут зробили певні поправки: лист або внутрішнє розпорядження того чи іншого підрозділу чи дозвіл керівника все-таки дозволяв йому їздити самому. А от куди і в який час — це залишилось на совісті чиновників. І, як підтвердила остання трагедія, далеко не всі прислухались до поради щонайменше — дотримуватись трудової дисципліни.

Цього разу міський голова повідомив, що начальника департаменту буде звільнено з посади. Правда, прозвучала фраза і про те, що це буде зроблено після того, як від нього надійде заява. Тож можна припустити, що він просто піде з роботи… за власним бажанням.

Водночас міський голова повідомив, що вже готується наказ чи розпорядження, яке заборонить міським чиновникам залишати службовий транспорт у себе на підприємствах чи в установах на ніч. Усі машини перебуватимуть у дворі міськради, і виїхати на них можна буде після відповідного дозволу. 

Обмеження не таке вже й жорстке і складне для виконання. Адже дістатись службової стоянки на громадському транспорті чи особистому авто в межах міста не так і складно. Зате, без сумніву, таке обмеження має постійно нагадувати держслужбовцям, що автомобілі, як і інші можливості, котрі надають посади, повинні використовуватись для роботи, а не для задоволення власних інтересів.

Від трагедій на дорогах не застрахований ніхто. Всі жертви аварії та їхні близькі заслуговують на співчуття. Але про причини того, що сталось, варто задуматись багатьом. На брифінгу міського голову навіть запитали:  чи не готовий він подати у відставку після того, що сталося не просто з його підлеглими, а з членами однієї команди і однодумцями? На це очільник міста відповів, що у відставку він не подаватиме, але відповідальність нестиме.

Хмельницький.