Свято козацької слави — другий всеукраїнський фестиваль «Батозька битва» — відбувся у селі Четвертинівка Тростянецького району на Вінниччині за підтримки народного депутата України Миколи Кучера (на знімку ліворуч).

Ініціатором патріотичного заходу є депутат Вінницької облради Володимир Барцьось. Його підтримали благодійний фонд «Волонтерський тил», Літинська козацька сотня, військово-патріотичний клуб «Айдар». Проводиться у рамках обласної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді. До організації заходів долучилася обласна та районна влада, обласний краєзнавчий музей, Центр народної творчості, Четвертинівська територіальна громада. Серед почесних гостей були нинішні захисники країни, учасники бойових дій на Донбасі.

Фестивальні події відбувалися на тому місці, де у 1652 лицарі Богдана Хмельницького розбили військо польської шляхти. Битва увійшла в історію як битва під Батогом. Вшануванням пам’яті загиблих козаків та виконанням Гімну України розпочалося дійство, що тривало протягом трьох днів. Його учасники мали можливість більше дізнатися про жорстоку січу козаків з шляхтою у музеї «Батозька битва», що є філією обласного краєзнавчого музею. Дотепер у селі передають спогади про татарський брід, місце переправи козаків, про Богданову криницю, Кривавий яр, поле битви. Ці та інші місця увійдуть до історико-культурного заповідника, що створюється на місці важливої історичної події.

На фестивалі діяли різноманітні виставки народних майстрів, а також стародавньої зброї. Охочі могли взяти участь у майстер-класах з ковальського та гончарного мистецтва, долучитися до різноманітних спортивних змагань. Вразили виступи кінного театру із столиці під керівництвом Олега Юрчишина, знаного у багатьох країнах, а також членів осередків козацького бойового мистецтва. Військову виправку і вміння демонстрували учні Тульчинської школи-ліцею з посиленою фізичною підготовкою.

Щирі оплески лунали на адресу заслуженого артиста України знаного кобзаря Тараса Силенка. Порадували виступи молодіжних гуртів «Чумацький шлях», «Колір ночі», «Друже музико», «Широкий лан». Заключним акордом свята стало яскраве вогняно-піротехнічне шоу «Полум’я віків».

— Фестиваль став подією, що об’єднала, згуртувала громаду, зміцнила її дух, — каже народний депутат України Микола Кучер. — Це свідчення того, що ми пам’ятаємо своїх героїв. Це свято вшанування пам’яті тих, хто у минулому боровся за незалежність держави, і хто нині захищає її на Донбасі. Крім того, воно сприятиме туристичному розвитку регіону.

Фото з сайту Вінницької облдержадміністрації.