У суботу до Болгарії прилетіли вісім українських воїнів, які дістали поранення в боях з російськими найманцями на Донбасі. Це перша група військовослужбовців, які проходитимуть лікування та реабілітацію за 2-річною програмою НАТО. Згідно з договором з Болгарією альянс повністю оплачуватиме їхнє лікування та реабілітацію в одному з військових санаторіїв спа-курорту Хисаря, відомого своїми лікувальними мінеральними водами, досвідченими лікарями-реабілітологами й уважним персоналом.

Раніше в санаторії «Калероя» уже пролікувалися майже 80 українських військовослужбовців. Але тоді їхнє перебування оплачували Генеральні консули України в Пловдіві, Бургасі та Русе, за що їм була висловлена велика подяка від уряду та народу України. Тепер НАТО на реалізацію програми лікування наших військовослужбовців виділяє 2,3 млн дол. До 2020 року загалом на водах у Болгарії побуває до 300 бійців, які дістали поранення, контузії, каліцтва чи інші захворювання під час участі в антитерористичній операції.
За доброю традицією, хлопців, які прилетіли до Софії, й керівника проекту трастового фонду НАТО Наталю Мельниченко, яка супроводжувала їх, в аеропорту зустріли посол України в Болгарії Микола Балтажи, представники української діаспори й болгари. З перших хвилин вони оточили бійців увагою та турботою. А перше, що зробили — подякували їм за те, що бережуть Україну від підступного ворога. Голова об’єднання українців у Болгарії «Мати-Україна» Олена Коцева пообіцяла хлопцям, що в Хисаря їх провідають українці й почастують не лише стравами традиційної болгарської кухні, а й нашими делікатесами. Курс лікування й реабілітації для наших воїнів розрахований на два тижні.
Відтепер щомісяця 9 числа  до Болгарії на лікування прилітатимуть з України нові групи військовослужбовців. Це передбачено угодою між Міністерством оборони Болгарії й нашим Міністерством соціальної політики в рамках проекту трастового фонду НАТО у сфері медичної реабілітації в Україні, який було підписано в жовтні 2017 року.

Олександр БІЛИК.

На знімку: українці зустрічають своїх бійців в аеропорту Софії.

Фото надано головним редактором видання «Украински вести» Василем ЖУКІВСЬКИМ.