Учора Європарламент ухвалив резолюцію під назвою «Щодо Росії, зокрема у справі політичного в’язня Олега Сенцова». ЄП суворо засуджує масові систематичні порушення прав людини в РФ й окупованому Криму та вимагає негайно та без жодних умов звільнити протиправно утримуваних режисера О. Сенцова та інших політичних в’язнів Кремля, яких наразі налічується майже 70. «За» висловилися 485 депутатів, «проти» — 76, 66 — «утримались».

У тексті окремо привернута увага й до затриманого разом із Сенцовим Олександра Кольченка, а також активіста Володимира Балуха, який голодує ще з 19 березня. Також у документі неодноразово наголошується на поширеній у РФ практиці застосування тортур до ув’язнених — на прикладі Миколи Карпюка, Євгена Панова та інших. Символічно, що голосування відбулося в день відкриття Чемпіонату світу з футболу-2018 у РФ.

На знімку: учора в ЄП відбувся флешмоб з вимогою звільнити українських політв’язнів.

 

На знімку: у середу біля посольства РФ у Парижі відбулася акція на підтримку політв’язнів Кремля.

Фото зі сторінки Ukraine Action у Фейсбуці.

Питання щодо окупованого Криму є одним із центральних у резолюції Європарламенту. Згадується і про примусове запровадження репресивного російського законодавства, і про мілітаризацію півострова, що є загрозою для регіональної системи безпеки, і про масові порушення прав людини, зокрема етнічних українців та кримських татар. ЄП закликав спеціального представника ЄС з прав людини звернути особливу увагу на ситуацію з правами людини в Криму, а також на непідконтрольних уряду територіях на сході України. У підсумку євродепутати закликали продовжувати санкції проти РФ, а також розглянути нові обмежувальні заходи щодо осіб, відповідальних за затримання та засудження політичних в’язнів.

Нагадаємо, ув’язнений у Росії О. Сенцов у колонії за Полярним колом учора розпочав другий місяць голодування з вимогою звільнити всіх утримуваних Москвою українських політв’язнів. Офіційних повідомлень про стан його здоров’я наразі немає.

Сестра режисера Наталія Каплан повідомляла, що 8 червня Олега відвозили до реанімації, а зараз він перебуває в медчастині колонії, припиняти голодування не збирається. «Невідомо поки що, чи застосовували примусове годування, як погрожували.

Це все буде відомо наприкінці тижня. Здаватися він не збирається, помирати не збирається, але й відступати від умов голодування теж», — розповіла Каплан, інформує «Радіо Свобода».

Акції на підтримку режисера та інших українських політв’язнів розпочалися з першим днем його голодування і тривають досі. Глобального характеру вони набули на початку червня, коли гасла #FreeOlegSentsov і #SaveOlegSentsov лунали в понад 80 містах, у більш як 23 країнах на різних континентах. Саме вчора голосуванням у ЄП за резолюцію щодо Сенцова розпочався третій етап глобальної акції за порятунок українських політв’язнів. І проходить він під гаслом «На Чемпіонаті світу з футболу в Росії ми граємо за політв’язнів», повідомляється на сторінці організації #SaveOlegSentsov у Фейсбуці. Активісти називають ухвалений документ «першим голом Путіну»: «У день відкриття Чемпіонату світу в Росії ми починаємо свій чемпіонат світу. І гратимемо за політв’язнів».

Про бранців Кремля вчора говорили й у ФРН. Парламентська фракція партії «Союз-90/Зелені» винесла на обговорення Бундестагу проект резолюції про катастрофічну ситуацію з правами людини в Росії. У вівторок Парламентська асамблея України і Польщі виступила із заявою, у якій закликала Москву негайно припинити агресію і звільнити українських політв’язнів, а міжнародне співтовариство й надалі чинити тиск на РФ. Раніше з подібною вимогою до Кремля зверталися міжнародні організації, зокрема ПАРЄ та ОБСЄ, низка очільників МЗС іноземних держав, серед яких США, Канада, Литва.

До речі, речник Єврокомісії Маргарітіс Схінас на прес-конференції в Брюсселі заявив, що члени Єврокомісії не відвідуватимуть Росію під час проведення ЧС з футболу-2018.
Учора Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова прибула до РФ, щоб відвідати українських політв’язнів.