Традиційні змагання лісівників «Татранська косовиця-2018» уже в 14-й раз проходили на території Татранського національного парку. Сюди господарі-словаки запросили помірятися майстерністю лісівників з України, Угорщини, Чехії та Польщі.
Мета — показати майстерність косарів, щоб не забували це потрібне в горах ремесло і вчили дітей. У Європі, до прикладу, на кожен гектар гірського сінокосу виділяється дотація. Тому там усе тримають у порядку. А сіно у високогір’ї потрібно коровам, коням, козам, вівцям і, зрозуміло, лісовій фауні на зиму в годівниці, коли в горах випадають великі сніги. А ще й слідують народним традиціям: щоб косарі добре косили, їх треба нагодувати, тому одночасно проводять і конкурс на краще приготування гуляшу. Зранку вже на відкритому вогні казани киплять, що додає азарту косарям...
Честь України і Закарпаття традиційно відстоювали лісівники Ужгородського держлісгоспу. Загалом у змаганнях узяли участь майже три десятки команд. Незважаючи на проливний дощ і одинадцятиградусну температуру, представники України були одними з кращих у ручному косінні та вибороли призове третє місце.

За словами директора лісгоспу Василя Кия, команда ужгородських лісівників (на знімку) задоволена результатом, адже вони раді вже тому, що представляли Україну на цих міжнародних змаганнях і мали змогу поспілкуватися з колегами з чотирьох європейських країн, а де в чому й поділитися досвідом.
А щодо конкурсу на приготування страви на вогні, то судді визнали бограч (м’ясний суп по-угорському зі свіжого м’яса кількох видів), який приготували ужгородці, смачним і оригінальним.

Василь НИТКА.
Фото надано Василем КИЄМ.