Пристрасті за наслідками гельсінкського саміту США—РФ не вщухають. 
Американське суспільство, преса, конгресмени з обох партій критикують президента США Дональда Трампа за заяву, в якій він став на захист РФ у справі про втручання у вибори 2016 року і тим самим похитнув імідж спецслужб своєї держави. Нагадаємо, що на прес-конференції після зустрічі з очільником Кремля Володимиром Путіним журналісти запитали про втручання Москви в американські вибори. «Президент Путін сказав, що Росія цього не робила. Я не бачу причин не вірити йому», — сказав Трамп. І демократи, і республіканці розгнівані через такі дії президента та називають їх ганебними. До сьогодні під Білим домом не припиняються протести, а кількість їх учасників збільшується.
Через шквал критики американському лідеру довелося виправдовуватися перед конгресменами та своїм народом. Через добу по приїзду з Фінляндії у Білому домі зібрали журналістів для озвучення спеціальної заяви. Трамп сказав, що погоджується із висновками американських спецслужб щодо втручання РФ у президентські вибори 2016 року. «Я повністю довіряю і підтримую американські розвідувальні агентства. Я приймаю висновки нашої розвідки про те, що під час виборів 2016 року мало місце втручання Росії, а також інших людей», — цитує Трампа NYT. Він зауважив, що його слова в Гельсінкі були просто обмовкою. «Ключове речення мало звучати так: я не бачу ніяких причин, чому б це не була б Росія — свого роду подвійне заперечення. Замість цього прозвучало: я не бачу ніяких причин, чому б це була Росія. Я думаю, що це, ймовірно, прояснює речі», — сказав Трамп.
Утім, демократи та республіканці негативно оцінили виправдання президента. «24 години — занадто пізно, і в неправильному місці. Якщо Трамп не може прямо сказати Путіну, що він неправий, а ми маємо рацію, і наші розвідувальні органи праві, то це неефективно, а що ще гірше — це є ознакою слабкості», — заявив лідер демократів у Сенаті Чак Шумер, інформує «Європейська правда». Сенатор-республіканець Вілл Хьорд заявив, що Трамп взагалі не повинен був проводити зустріч із Путіним тет-а-тет. «Постає питання про те, чи були там інші випадки, коли він обмовлявся? Це питання, і чи не було там іншої плутанини», — сказав він.
Чи не було іншої плутанини — цікавить і сенатора від Демократичної партії Джані Шахін, яка наполягає  на тому, щоб викликати на слухання в Конгрес офіційного перекладача з боку США, який був присутній на приватній зустрічі президентів у Гельсінкі. «Я закликаю провести слухання з перекладачем, який був присутній з боку США під час зустрічі Трампа й Путіна, аби дізнатися, що вони обговорювали в приватному порядку. Перекладач може допомогти визначити, чим глава Білого дому поділився, або що пообіцяв президенту РФ від імені нашої країни», — написала вона у Твіттері. Однопартійці підтримали ініціативу Шахін.

Юлія КІНЗЕРСЬКА.