Тема Верховного суду залишається центральною темою політичного дискурсу в Польщі та провідною темою в польських ЗМІ.
Учора на пленарному засіданні в Сеймі розглядали чергові зміни, запропоновані партією влади до закону про ВС, а на вуличках, що прилягають до перекритої спецогорожею та поліцейським «живим щитом» території парламенту зібралися кілька сотень маніфестантів із вимогою «негайного внесення змін до законів про судову систему країни відповідно до рекомендацій Європейської комісії та Венеціанської комісії». Організатори акції під назвою «Віче на забороненій землі» — громадські рухи «Громадяни РП», «Комітет захисту демократії» та «Страйк жінок» — попередили заздалегідь, що «під охороною парламентаріїв від опозиції, яких захищає депутатська недоторканність, заходитимуть на закриту розпорядженням (від 14 липня 2017 р.) маршала сейму територію навколо парламентських будівель», яка після 1989 р. була у вільному доступі для всіх бажаючих громадян. Міністр внутрішніх справ попередив протестувальників через Твіттер: «Хочу заспокоїти надміру збуджених черговою авантюрою, оголошеною демократами, які впродовж трьох років не можуть змиритися з демократичним вибором поляків. Поліція, як завжди, подбає про порядок і безпеку всіх». Коли верстався номер ситуація залишалася  відносно спокійною.
Якщо на початку тижня головною темою була ситуація навколо не внесених до люстраційної декларації фактів 30-річної давності з біографії судді ВС Юзефа Івульського, який разом із речником ВС був змушений «відбиватися» від журналістів поясненнями, що «діяв у рамках тогочасного законодавства і, постановляючи рішення за однією із справ, ви-словив окрему думку, натомість деталей інших справ не пригадує». То від учора в центрі уваги знову опинилася голова ВС Малґожата Ґерсдорф, яка «призупинила свою відпустку» і вийшла на роботу. «Президент вважає, що я не є, а я вважаю, що я є головою ВС до 2020 року, і цього ніхто не змінить, бо конституція — це конституція. Положення конституції найважливіші, і їх не можна змінити звичайними законами», — заявила М. Ґерсдорф журналістам. Далі свій крок аргументувала так: «Ситуація є надзвичайна, дуже напружена, драматична. Мушу знати, що відбувається». При цьому наголосила, що «не бореться за свої інтереси, за свою посаду, за свій святий спокій, бо якби боролась за свій спокій, то вже давно пішла б з цієї посади», а «бореться за державу, верховенство права і конституційну поведінку».
В уряді та в адміністрації президента однозначно заявили, що згідно з новим законом М. Ґерсдорф «є суддею у відставці за віком», та попередили, що «в разі появи на роботі її чекатимуть дисциплінарні наслідки» з боку міністра юстиції та депутатів.
Ситуацію з появою проекту чергових змін від партії влади до закону про ВС, які передбачають можливість прискорення обрання нового голови ВС, пояснив віце-маршалок Сейму Ришард Терлецький, зауваживши, що вони мають «технічний характер». «Йдеться про покращення не лише функціонування ВС, а й голів судів. Не дозволимо, аби групка заповзятих противників доброї зміни в середовищі суддів, блокувала функціонування системи правосуддя. Реформа, безсумнівно, проведена, і тепер ми лишень впроваджуємо її в життя. Це закон, який має саме технічний характер, спрямований на покращення роботи і функціонування найважливіших органів правосуддя», — наголосив віце-маршалок.

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.