Прем’єр-міністр Володимир Гройсман ініціював проведення масштабних перевірок підприємств лісової промисловості на предмет контрабанди лісу та передав до Генпрокуратури інформацію про вже виявлені факти.

«У нас є різні види контрабанди і один із них — це контрабанда лісу», — сказав під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів прем’єр Володимир Гройсман та підкреслив, що на цю тему вже є фундаментальні звіти міжнародних організацій, які доводять, що йдеться про справді «жахливі факти». Крім того, глава уряду продемонстрував фото, на яких зафіксовано конкретні приклади контрабанди лісу-кругляка під виглядом дров. «Це означає, що всі, хто задіяний у процесі вирощення, вирубки, оформлення і транспортування, дивляться на порушення законодавства про заборону експорту деревини крізь пальці», — підкреслив прем’єр та повідомив, що підписав звернення до Генеральної прокуратури з наявною інформацією про такі кримінальні злочини. Також прем’єр запропонував доручити Державній аудиторській службі, Державній фіскальній службі, Національній поліції та Держгеокадастру розпочали ретельні перевірки всіх лісгоспів країни «з абсолютно конкретними даними про накладні та з конкретними прізвищами тих, хто їх підписував, хто відвантажував, яка митниця оформлювала та через який пункт пропуску проходила ця контрабанда».
Крім того, уряд звернеться до партнерів з Євросоюзу з проханням надати доступ до інформації щодо того, який саме ліс завозився до країн ЄС.

«Ми знаємо, що виїздило від нас, і будемо знати, що заїздило туди. І побачимо, що звідси виїжджали «дрова», а туди заїжджав ліс-кругляк», — підкреслив В. Гройсман та, продемонструвавши членам уряду стос накладних на таку деревину (на знімку), висловив переконання, що внаслідок дій правоохоронців не тільки буде припинено можливість такої контрабанди, але й буде жорстко покарано всіх причетних до неї. За словами В. Гройсмана, тільки з 1 червня нинішнього року було зафіксовано понад тисячу вагонів вивезеної деревини і за кожним із них стоять конкретні прізвища конкретних посадових осіб.
«Ми перевіримо всі господарські операції всіх держлісгоспів України і будемо бачити, який ліс, за якою ціною та кому продавався, як та через яких посередників вивозився, хто давав на ділову деревину висновки, що це дрова», — сказав глава уряду та додав, що ті, хто незаконно вивозив деревину, «самі себе задокументували», і тепер це вже справа прокуратури, в тому числі антикорупційної.
Принагідно прем’єр повідомив, що схвалив висновок із пропозицією підписати ухвалений Верховною Радою законопроект про криміналізацію контрабанди лісу. «Цей внесений народним депутатом Олегом Ляшком законопроект був підтриманий парламентом, і ми розраховуємо, що коли його буде підписано (Президентом. — Авт.) та введено в дію, ми не лише каратимемо за контрабанду, а й зможемо реально притягувати до кримінальної відповідальності за незаконну вирубку лісів», — зазначив він.
Кабінет Міністрів ухвалив рішення про заборону виплати бонусів та винагород менеджерам державних компаній. За словами В. Гройсмана, зарплати менеджерів справді мають бути достойні, але «жадібність і фантастичні цифри бонусів» сприймати і підтримувати не можна, бо «власником держкомпаній є український народ».

Сергій ЛАВРЕНЮК.
Фото з Урядового порталу.