Активізувати співпрацю між двома сусідніми прикордонними регіонами, проаналізувати хід виконання спільних проектів у рамках Програми транскордонного співробітництва «Угорщина—Словаччина—Румунія—Україна» — така була мета робочої поїздки голови Закарпатської обласної ради Михайла Рівіса до Словаччини.

Михайло Рівіс (ліворуч) і Растіслав Трнка під час зустрічі в Словаччині.

З головою Кошицького самоврядного краю Растіславом Трнкою обговорено низку питань, які становлять взаємний інтерес. У розмові зі словацького боку також взяли участь заступник голови Кошицького самоврядного краю Даніель Руснак, начальник відділу управління проектами Петер Гарчарік, а з українського — начальник управління з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародних та регіональних зв’язків облради Василь Маковський.
Михайло Рівіс від імені депутатського корпусу подякував Растіславу Трнці за наміри відновити повноцінну співпрацю між двома прикордонними регіонами, яка кілька років поспіль була, власне, формальною, а також висловив вдячність словацьким партнерам за всебічну підтримку в спільних грантових проектах.
— Минулого тижня у рамках Програми транскордонного співробітництва в Угорщині підтримано кілька важливих для Закарпаття спільних проектів.  Хотів би також обговорити ті, які зможемо разом реалізувати на користь людей і громад, котрі нас обрали, — зазначив М. Рівіс. — Адже нас об’єднує спільна історія, культурні та духовні зв’язки.  Ми змогли б проводити обмін студентами, бізнесові форуми, культурні заходи тощо. Але найпріоритетніші на сьогодні — це очистка питної води та утилізація сміття. Мені соромно, але Закарпаття не має жодного заводу з переробки побутових відходів. Правда, щодо одного таки ми встигли підготувати спільний проект із Саболч-Сатмар-Березькою областю на 7 млн євро, і він уже на стадії реалізації. Але нам потрібно збудувати ще хоча б два подібні підприємства.
Растіслав Трнка запевнив у готовності підтримувати всі запропоновані українською стороною актуальні проекти та виступити гарантом їх реалізації. І додав, повідомляє прес-служба Закарпатської облради, що спільні сторінки історії наших регіонів у складі першої Чехословацької Республіки цьому лише допоможуть. Насамперед кошицьких партнерів цікавить туризм. І вони пропонують створити спільну робочу групу, яка найближчим часом підготує перелік актуальних для обох регіонів тем з подальшою імплементацією їх у грантові проекти.
До слова, представники національних та регіональних влад Угорщини, Словаччини, Румунії та України, члени Об’єднаного моніторингового комітету у квітні відібрали саме в Кошицях низку великих інфраструктурних проектів на загальну суму 22 млн євро, які фінансуватимуться з фондів ЄС. Це, зокрема, проект під назвою «Модернізація дорожнього сполучення між Пряшівським краєм та Закарпатською областю», який буде впроваджено впродовж 24 місяців. Проект «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання повені та внутрішнім водам річок Тиса і Тур» буде реалізовано протягом 30 місяців. Проект «Нульові відходи: теорія для всіх», «Практика для кожного в прикордонному регіоні» буде реалізовано протягом 36 місяців.

Василь НИТКА.
Фото надано прес-службою облради.

Ужгород.