Президент Туреччини Реджеп Ердоган виконав одну зі своїх передвиборних обіцянок і не став подовжувати дію надзвичайного стану у країні.
Як повідомило турецьке інформаційне агентство «Анадолу», режим надзвичайного стану, який був запроваджений у Туреччині 21 липня 2016 року після придушення спроби перевороту, вчиненої 15 липня цього року, і подовжується відтоді, з 01.00 години 21 липня, сім разів, вважається завершеним. Він подовжувався на три місяці кожного 19-го числа. Згідно з Конституцією, у випадку якщо до завершення терміну дії НС у парламент не буде представлено мандат про подовження НС, він вважається автоматично не чинним. Під час режиму надзвичайного стану було звільнено понад 100 тисяч державних службовців, більш як 50 тисяч осіб заарештовано, серед них політики, журналісти, викладачі шкіл і вишів. Понад 1500 людей, включаючи високопосадовців-військовослужбовців і керівників ЗМІ, були засуджені до довічного тюремного ув’язнення. Обвинувачення для всіх було стандартним — підтримка зв’язків із проповідником Фетхуллахом Гюленом, який мешкає у США, — його турецька влада вважає організатором невдалого перевороту.
На думку багатьох у Туреччині, події 15 липня 2016 року були вигідні насамперед президентові Реджепу Ердогану, який давно виношував план зміцнення своєї особистої влади. До чого він і приступив після придушення путчу, а потім на референдумі отримав від народу згоду на перетворення країни з парламентської республіки на президентську. Ердоган одержав майже необмежені повноваження і тепер має можливість одноосібно керувати 
Туреччиною.
На даному етапі на чільне місце він поставив боротьбу з тероризмом і забезпечення безпеки східних кордонів із Сирією та Іраком. У Туреччині було ухвалено новий закон, який дозволяє владі не допускати підозрілих осіб у певні зони чи примусово виселяти їх із них з міркувань безпеки. Крім того, підозрювані у зв’язках з терористами можуть без пред’явлення обвинувачення утримуватися під арештом від 48 годин до 4 днів. Цей строк може подовжуватися двічі, якщо виникне проблема зі збиранням доказів або випадок буде вважатися дуже небезпечним для суспільства. Недарма міністр правосуддя Туреччини Абдульхаміт Гюль попередив: «Закінчення надзвичайного стану не означає кінця боротьби проти тероризму».
І все-таки скасування надзвичайного стану — це позитивна подія не тільки для громадян Туреччини, а й сусідніх країн. Наприклад, два роки туристи з Болгарії з побоюванням їздили на курорти Анталії, Мармариса, Кушадаси, Бодрума, Белека, стали рідше відвідувати Стамбул. А зараз чимало болгар уже планують зустріч Нового року в цих місцях.
Рада Європи також привітала рішення турецької влади про припинення режиму НП. «Ми задоволені рішенням влади Туреччини не продовжувати дію режиму надзвичайного стану», — заявив офіційний представник генерального секретаря Ради Європи Даніель Холтген. А прес-секретар генерального секретаріату ООН Фархан Хак на брифінгу зазначив: було б добре, якби в Туреччині захищалися всі основні права людини.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.