Адміністрація США не розглядає можливу підтримку референдуму на сході України. Про це у Твіттері заявила речниця Держдепартаменту Хізер Нойєрт. «Для ясності: адміністрація не розглядає питання підтримки референдуму на сході України — такий референдум був би нелегітимним. Ми продовжуємо підтримувати Мінські угоди як спосіб врегулювання конфлікту на Донбасі», — написала вона.

З аналогічною заявою виступив і голова Ради нацбезпеки США Гарретт Маркіс. У Твіттері він написав, що адміністрація американського президента не розглядає можливості підтримки референдуму в Східній Україні, додавши, що «Мінські угоди є процесом для вирішення конфлікту на Донбасі, й ці угоди не передбачають жодних варіантів для референдуму». Також він наголосив, що «організація так званого референдуму на не підконтрольній уряду частині України була б цілком нелегітимною».
Ці заяви — реакція на слова президента Росії Володимира Путіна, який, за інформацією Bloomberg, сказав російським дипломатам, що в Гельсінкі зробив пропозицію президенту США Дональду Трампу провести референдум для вирішення конфлікту на сході України. Джерела агентства розповіли, що американський лідер просив очільника Кремля не обговорювати цю ідею перед журналістами. Путін погодився не розповідати про план публічно, щоб Трамп спочатку міг його обміркувати.
Очільник МЗС України Павло Клімкін у Фейсбуку написав, що «цієї пропозиції не бачив», тому коментувати її відмовляється. «Але щодо цієї зухвалості скажу коротко: ніхто, буквально ніхто не вірить у будь-яку можливість вільного і чесного волевиявлення на Донбасі в умовах російської окупації. Щодо політичних та юридичних аспектів усім і так все зрозуміло. Але одну річ варто чітко усвідомити: Росію Донбас зовсім не цікавить, і наші українські громадяни на Донбасі, звичайно, теж», — зауважив міністр.