Сьогодні польський Сенат голосуватиме за чергові зміни до закону про Верховний суд та низки інших законів, які мають на меті змінити ситуацію, що склалась навколо ВС.
У п’ятницю нижня палата (Сейм) голосами правлячої більшості ухвалила нею ж запропоновані «корисні для функціонування ВС» зміни до закону про ВС, а також до законів про суди, прокуратуру та Вищу раду правосуддя. Ці зміни мають на меті зниження вимог щодо обрання голови ВС та прискорення цього процесу через ухвалення норми, яка дозволяє Загальним зборам суддів ВС обирати голову ВС за укомплектованості на 2/3 (80 суддів), тоді як згідно з попередньою новелою вибори могли відбуватися за умови заповнення 110 (із 120 — загальна кількість суддів ВС після змін) вакантних посад. Низка положень спрощує вимоги до кандидатів на посаду судді ВС, зокрема в конкурсі на заміщення посад зможуть брати участь особи, які, окрім польського, мають також інше громадянство. Більші повноваження — за рахунок компетенцій суддівських колегій — отримують голови районних судів. Зміни також передбачають подальше спрощення доступу до суддівської професії для осіб, котрі «мають професійний досвід у сфері юстиції», зокрема, для помічників суддів та прокурорів.
Поки обговорення законопроектів тривало в Сеймі, за його межами проводились невелелюдні протести противників здійснюваних правлячою більшістю змін у судовій системі. Окрім Варшави, маніфестували також в інших містах, зокрема, у Гданську, Вроцлаві, Катовицях і Щецині.  Після ухвалення внесення змін у третьому читанні в п’ятницю під Сеймом вартовими порядку було затримано чотирьох протестувальників, яким інкримінується напад на співробітників поліції. Днем раніше депутат від партії «Сучасна.» в рамках акції «Сейм — наш» провезла в багажнику свого автомобіля на територію, прилеглу до Сейму, двох протестувальників.
Опозиція черговий раз продемонструвала свою безпорадність: як у сесійній залі, де не змогла запропонувати якихось контрпропозицій, так і за її межами, де не зуміла організувати більш-менш масових протестів, які б можна було прирівняти до тих, що відбувалися на вулицях польської столиці практично у той самий період часу рік тому і також стосувались судової реформи.
Коментуючи ситуацію, міністр юстиції Збігнев Зьобро констатував поразку опозиції: «Битва за суди програна. Опозиція раніше мала 8 років, аби змінити судочинство, а ще раніше — також довгі роки, адже в більшості саме вони керували (країною) під різними назвами та в різних коаліціях». Необхідність чергових змін до не так давно зміненого законодавства у судовій сфері міністр прокоментував так: «Не можемо не реагувати на спроби торпедування процесу здійснюваних нами змін у судочинстві колами типу Асоціації суддів «Юстиція», які декларували блокування конкурсів на заміщення вакантних посад у ВС шляхом торпедування процедур, які було підготовлено в рамках цивілізованих принципів та виходячи з того, що всі дотримуватимуться цих цивілізованих принципів».
У вихідні протестувальники збирались під приміщенням ВС на акцію «Ланцюг світла». Сьогодні громадські рухи «Громадяни РП», «Комітет захисту демократії» та «Страйк жінок» обіцяють продовження акцій протесту. 
Тим часом в експертних колах ніхто не сумнівається, що Сенат схвалить прийняті Сеймом зміни, аби до початку парламентських канікул передати їх на підпис президенту.

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.