Болгарія почала будівництво загорожі на всій протяжності 133- кілометрового сухопутного кордону з Румунією. Але, якщо на кордоні з Туреччиною подібна споруда зводилася для запобігання незаконному проникненню біженців до країни, то на розмежувальній лінії з північною сусідкою огорожа з’явиться з іншої причини. Вона має захистити Болгарію від проникнення африканської чуми з Румунії, де небезпечною хворобою заражені дикі тварини й, насамперед, дикі кабани. Ще одним заходом з недопущення поширення чуми серед свійських тварин буде відстріл кабанів. Уже оголошено, що за кожного мисливець отримає від держави 30 левів (раніше мисливці оплачували вартість ліцензії за полювання на диких свиней).

Розгортається роз’яснювальна кампанія з метою запобігання поширенню зарази. Людей попередили, що в разі виявлення мертвої дикої, напівдикої чи домашньої свині, необхідно повідомити по телефону 112 або в найближчу ветеринарну службу. Мисливцям суворо заборонили використовувати м’ясо диких кабанів для приготування їжі, а тим паче продавати його.
На всіх КПП із Румунією проводиться дезінфекція автомобілів і автобусів, що в’їжджають до країни, а в пасажирів конфісковують м’ясні продукти, аж до бутербродів з ковбасою чи шинкою.
І все-таки ветеринарні фахівці Болгарії побоюються, що протягом найближчих півтора місяця африканська чума потрапить на територію північних регіонів країни, що межує із Румунією. І тоді доведеться знищувати все поголів’я свиней у радіусі 10 або 20 кілометрів. Ці попередження — не перебільшення. Вони лунають на тлі масового умертвіння в Ямболській області домашніх кіз і овець через проникнення до країни з Туреччини вірусу чуми цих тварин. Для багатьох тваринників і пенсіонерів, яких по суті годували кози й вівці, це стало справжньою трагедією. Деякі господарі намагалися не допустити ветеринарів у свої обійстя, переховували тварин у полях. А групи захисників тварин навіть влаштували акції протесту проти масового знищення поголів’їв у цій області. Вони організували постійне чергування біля будинку жительки села Шарково бабці Дори, яка тримала кілька кіз і овець і не дозволяла ветеринарам наблизитися до її двору. Але минулої неділі на допомогу ветеринарам прийшла поліція і затримала всіх, хто відмовлявся покинути пікет. А потім знищили всю череду. 
Усім фермерам-тваринникам і окремим господарям держава виплачує компенсацію в розмірі 190 левів (95 євро) за кожну знищену тварину, що, на думку багатьох, набагато нижче за ринкову ціну й не дозволить відновити череду.
Ця трагедія в Ямболській області змусила фермерів північних регіонів з усією серйозністю поставитися до нових попереджень ветеринарної служби. Тваринники вже поінформували, що виконали всі приписи й вжили заходів для захисту своїх ферм від вірусу африканської чуми. Людям, які вирощують свиней (перепрошую за бюрократичний вислів) для особистого користування або на продаж м’яса, доводиться лише сподівається, що чума омине їхні обійстя. Усі вже знають, що смертність тварин від цієї зарази величезна, а вакцини чи інших способів лікування просто немає. Тому всі й сподіваються на запобіжні заходи, що їх вживає держава. У тому числі й на будівництво огорожі на кордоні з Румунією.

Олександр БІЛИК.