Небувала спека встановилася на території всієї Греції. Влада країни щодня попереджає жителів міст про небезпеку сонячних ударів і рекомендує не залишати свої будинки й квартири після 11-ї години.
Різко зросло споживання електроенергії через те, що кондиціонери в установах, торговельних центрах, різних закладах працюють цілодобово. Але великий стрибок у споживанні струму відбувся через включення всіх домашніх охолоджувачів, освіжувачів і зволожувачів повітря. Як відомо, в більшості грецьких будинків немає вікон  — для меншого потрапляння до квартири сонячних променів, а на балконах із зовнішнього боку з цією метою встановлюються стаціонарні штори. Тому світло горить навіть у денний час. Це певною мірою рятує від спеки, але збільшує сімейні видатки на електрику.
Просто неба після обіду, як правило, припиняються всі будівельні роботи. Уперше за багато років минулої неділі на кілька сотень туристів, які приїхали в Афіни для відвідування пам’яток грецької столиці, чекав неприємний сюрприз. Їх не пустили на територію стародавнього Акрополя. З’ясувалося, що міністерство культури розпорядилося зачинити археологічний майданчик Акрополя з 14.00. До цього часу температура на голих скелях піднялася вище 40 градусів, і багато хто зі співробітників музею просто неба почав скаржитися на нездужання. Щоб запобігти можливості сонячно-теплового удару, було ухвалено рішення зачинити культовий туристичний об’єкт. І в наступні дні Акрополь працюватиме лише в ранкові години, коли його майданчик ще не встигає перетворитися на гарячу сковорідку. Встановити тут кондиціонери неможливо, тому туристів закликали просто зрозуміти ситуацію і прагнення вберегти їх від неприємних відчуттів і наслідків.

Олександр ВОЛОДИМИРОВ.