Палата депутатів парламенту Румунії схвалила законопроект, що передбачає святкування Дня української мови в країні. Як повідомило Radio Romania, він відзначатиметься щороку 9 листопада в населених пунктах, де компактно проживають етнічні українці. А таких місць у Румунії не так вже й мало.
Згідно з переписом 2011 року, в Румунії налічується 51 703 українці. Вони проживають у містах і селах переважно в північній частині країни, уздовж нашого кордону. Найбільше їх у жудеці Марамуреш — 31 234, а це майже сім відсотків усього населення цієї адміністративної одиниці. Чимало українців мешкає в жудецях Сучава, Тиміш і Караш-Северин, які є найбільшими за територією у сусідній країні.
На жаль, у цих регіонах лише в окремих румунських школах українська мова й література викладається як самостійний предмет. Далеко не найкраще задовольняються й інформаційні потреби етнічних українців. За останнім даними, передачі українською мовою ведуть редакції радіо міст Яси (15 хвилин на тиждень), Сігету-Мармацієй (50 хвилин на тиждень) і Тімішоара (одна година на тиждень). Жодна студія телебачення в Румунії не веде передач українською мовою. Союз українців Румунії видає п’ять газет, але дуже малим тиражем, тому до всіх українських родин вони не доходять і через відсутність системи розповсюдження друкованих видань.
Ось чому українці зраділи проведенню хоча б одного Дня української мови в Румунії. З нагоди цього свята відбуватимуться різні культурні заходи, а центральні й місцеві органі виконавчої влади зможуть офіційно надавати матеріально-технічну й фінансову допомогу в їх проведенні. Освітньо-культурні програми відбудуться і в усіх навчальних закладах, де викладання ведеться українською мовою.