Третій рік поспіль волонтерська група «Янголи милосердя», створена українцями у Португалії, допомагає зібрати до школи дітей, батьки яких загинули на війні на Донбасі, а також сиріт.

Батька Сашка Чернова з Херсона теж звали Олександром. Він служив у 93-й окремій механізованій бригаді. Загинув під час виходу з оточення під Іловайськом. Сталося це 29 серпня 2014-го. На той час йому було тільки 26! Нагороджений орденом «За мужність» (посмертно). 1 вересня хлопчик піде до школи. З портфеликом, який йому передали з Португалії. У цій далекій країні нині проживає Людмила Вознюк. Жінка дізналася про непросту долю Сашка і вирішила взяти участь в акції «Майбутній школяр», яку ще навесні організували «Янголи милосердя». Разом з портфеликом передала одяг, канцелярське приладдя і солодощі. З міста Алгарве, де вона проживає, до Лісабона посилку доставив Юрій Білінський. Передав її «Янголам…», а ті відправили до України.
Молодший сержант 79-ї бригади Олександр Береза з райцентру Каланчак на Херсонщині загинув наприкінці січня 2015 року. Теж удостоєний ордена «За мужність» (посмертно). В нього залишилися дружина і двоє доньок. Допомогти дівчаткам зібратися до школи взялася Оксана Каричарт. Вона неодноразово брала участь в благодійних акціях «Янголів...».
Дуже сумна історія. У двох братиків із Херсонської області батько загинув в АТО, а мати померла. Дітей виховує бабуся. Сергій Марковський придбав для братів не тільки портфелики, а й одяг.
У місті Монтіжу проживає Мар’яна Хубак. «Янголи» повідомили на своїй сторінці у Фейсбуці, що отримали від пані Мар’яни футболки і джинсові куртки для дівчаток, шорти для хлопчиків. А ще — інгаляційний апарат. Весь цей багаж поїде на Луганщину. Він адресований вихованцям Кремінської спеціалізованої школи-інтернату. До речі, українська громада Монтіжу збирала кошти, за які купували шкільні набори дітям в Україні.
В Луганській області є Лисичанський соціально-реабілітаційний центр. У ньому виховуються діти-сироти або ті, батьків яких позбавлено прав на виховання. Цього закладу не було в переліку для надання допомоги. Але волонтер Ніна Кравченко, яка опікується названим центром, дуже просила допомогти цим дітям. За попередньою домовленістю, мали передати 10 портфеликів та іншого знаряддя. Насправді відправили 16 портфелів.
— Для допомоги обрали три області — Волинську, Львівську і Херсонську, — розповіла «Голосу України» ініціатор створення групи «Янголи милосердя» Валентина Тимчук. — У нас є списки діток, які потребують допомоги. Українці майже з десяти міст Португалії долучилися до акції. «Я беру Петрика», «Допоможу Оленці» — такі повідомлення надходили нам на сторінку. Першою відгукнулася Оксана Стасів з Ерісейри. Гарний задала тон. На середину серпня припав пік з відправкою посилок.

На знімку: група «Янголи милосердя» невелика, а справи вершить!..

Одна з місцевих організацій у столиці надала нашим «янголам» приміщення складу, де вони збирають допомогу, сортують її і відправляють в Україну. Звітують у Фейсбуці про все, що надходить від благодійників. Працювати доводиться і у вихідні. Роботи багато, а кістяк групи — шестеро жінок. Одночасно не припиняють організовувати збір допомоги для бійців на фронті і їхніх сімей… Про «Янголів...» кажуть, що вони своєю добротою «запалили» українців Португалії.

Тамара МОРОШАН.
Фото надано автором.

Лісабон.