Як уже повідомляв «Голос України», працівники Приазовського парку на Запоріжжі б’ють на сполох: водний канал, який з’єднує лиман з відкритим морем, повністю пересох. Минулого року через аналогічну проблему на шляху до моря загинуло понад 60 тисяч особин пеленгаса. Збитки, завдані державі, тоді рахувались десятками мільйонів. Цього ж року, вважають працівники парку, кількість загиблої риби може бути значно вищою, а промоїна перебуває у такому само стані, який передував минулорічному масовому мору риби.

— Щоб привести це місце до ладу та розчистити промоїну, необхідна техніка, якої в нас немає, — каже начальник Атманайського відділу Приазовського національного природного парку Артем Артеменко. — Цього року було проведено кілька тендерів, але усе буквально повисло у повітрі.
Приазовський парк, хоч і має статус національного, фінансування з держбюджету на розчищення промоїни не отримує. Запобігати екологічним катастрофам допомагають кошти з обласного бюджету. Втім, попри те, що цьогоріч на розчищення промоїни було виділено понад 4 млн грн, роботи на одному з етапів раптово заблокували. А тим часом нещодавні погодні умови вже довели, що масовий мор риби можливий у будь-яку мить.
— Кілька тижнів тому піднявся сильний північно-східний вітер. Почала прибувати вода до гирла лиману. Риба відчула свіжу воду та почала великими партіями виходити до моря. Потім вітер різко змінився, вода пішла, а риба, яка вийшла з лиману, залишилась на мілині.
І поки питання щодо проведення нового тендера відкрито, активісти самотужки встановили споруди, які забезпечують доступ кисню до водойми і не дозволяють рибі вийти з лиману на мілину.
— Ми терміново вжили заходів зі спасіння мальків та дорослих особин пеленгаса, який залишився у гирлі Молочного лиману. Була створена комісія, до складу якої увійшли співробітники національного парку та представники місцевого самоврядування. І своїми силами ми звели дамбу, яка не дає рибі виходити з лиману на мілину. Проте після кожної зливи саморобну дамбу доводиться відновлювати, — каже Артем Артеменко.
Нині вихід до моря повністю заблоковано. Щоб уникнути чергової екологічної катастрофи, розпочинати роботи з розчищення треба негайно. Вони триватимуть кілька тижнів. Взимку лиман замерзає. Тому якщо усе залишити, як є, тисячі особин пеленгаса загинуть через переохолодження, а державі знову будуть завдані мільйонні збитки, — впевнений Артем Артеменко.

Тетяна КУЧЕРЕНКО.
Фото надано автором.