У п’ятницю парламент Словенії проголосував за призначення новим прем’єр-міністром колишнього 40-річного коміка-пародиста Мар’яна Шареца. Як зазначають словенські ЗМІ, він став наймолодшим главою уряду в історії країни. За його кандидатуру проголосували 55 членів парламенту, проти — 31.
Конкурентом Шареца в боротьбі за цю посаду був лідер Словенської демократичної партії Янез Янша, якому президент першому вручив мандат на формування уряду. Але Янша не зумів створити коаліцію в парламенті й змушений був повернути мандат.
Після цього п’ять політичних партій Словенії домовилися про формування лівоцентристського уряду. На посаду прем’єра вони запропонували Мар’яна Шареца, який є засновником і лідером політичного об’єднання «Список Мар’яна Шареца». На дострокових парламентських виборах, що відбулися 3 червня, ця партія одержала 12,6 відсотка голосів виборців і посіла друге місце після  правоцентристської Словенської демократичної партії (СДП) Янеза Янші, яка дістала підтримку 24,4 відсотка громадян.
До слова, Шарец у телевізійних передачах дуже часто пародіював колишніх екс-прем’єрів країни Янеза Яншу й Андрея Баюка. А тепер він повинен постаратися, щоб за свої дії на посаді глави уряду не потрапити під вогонь гумористів і пародистів. Мар’ян Шарец займається великою політикою лише вісім років. За плечима в нього також робота журналістом і редактором. З 2010 року був мером міста Камника. На хвилі популярності в 2017-му він висунув свою кандидатуру на посаду президента й навіть вийшов у другий тур, але програв чинному главі держави Боруту Пахору.
За конституцією країни, в Мар’яна Шареца є 15 днів для формування коаліційного уряду. До нього, як вважають місцеві політологи, ввійдуть представники п’яти лівоцентристських партій.