Учора програма Європейського стабілізаційного механізму, метою якої була фінансова допомога Греції, завершилася. Відтепер країна житиме без міжнародної фінансової допомоги. Вперше за вісім років.
Глава Єврогрупи Маріо Сентено високо оцінив зусилля Греції, сказавши, що країна заклала основу для економічного зростання і «знову стоїть на своїх ногах», повідомляє DW. Однак завершення програми не означає скасування нагляду з боку європартнерів. Навпаки, нагляд буде посилено. Від Греції очікують, що вона досягне 3,5% профіциту бюджету до 2022 року.
Загалом з 2010-го Греція отримала від європартнерів та МВФ 289 млрд євро кредитів з низькими відсотками. В обмін на це Греція повинна була провести низку жорстких реформ, запровадити заходи економії, скорочення соціальних виплат і підвищення податків. Допомога мала на меті, зокрема, запобігти виключенню Греції з Єврозони.
Останній транш обсягом 15 млрд євро для Греції було погоджено наприкінці червня. Таким чином, нині країна має «подушку» капіталу обсягом 24 млрд євро і в крайньому разі зможе сама себе фінансувати впродовж двох років, інформує DW.
Хоча економіка зростає, багато греків не відчувають ефекту стабілізації країни. Значна частина населення втратила близько чверті своїх доходів. Досі безробітними залишається кожна п’ята працездатна особа. Розмір державного боргу Греції  становить 180% від ВВП, що є найбільшим показником у ЄС.