За рішенням судових органів Албанії було конфісковане майно в колись найвпливовішої людини в країні. Йдеться про колишнього головного прокурора Адріатика Лала. За роки перебування на цій відповідальній посаді він став власником кількох квартир у столиці, величезних апартаментів у приморському місті Дуррес і понад двох гектарів землі в найдорожчому регіоні країни, на березі Адріатичного моря.
Адріатик Лала займав посаду головного прокурора країни до листопада 2017 року. Коли його мандат було завершено, і влада країни не стали його подовжувати, Лала вирішив з родиною переселитися до США. Але йому було відмовлено. Як заявили представники Державного департаменту США, екс-прокуророві та його родині було відмовлено у в’їзді до країни через «участь у корупційних схемах і зв’язках з організованою злочинністю».
На той час перед Тираною відкрилися ясні перспективи майбутнього приєднання до Європейського Союзу, але Брюссель поставив перед владою чітке першорядне завдання — почати процес очищення корумпованого правосуддя. Перше, чого зажадала влада Албанії від 800 колишніх і працюючих суддів і прокурорів, — це надання декларацій про доходи та майно, що перебуває у власності. Лала відмовився це зробити, і проти нього у квітні було відкрито кримінальну справу за підозрою в отриманні хабарів у великому розмірі, зловживанні службовим становищем, відмиванні «брудних» грошей та інших фінансових злочинах. Після того, як у колишнього шефа відібрали на користь держави «рухомого й нерухомого майна» на загальну суму в 98,7 мільйона лек (915 000 доларів), майже 20 прокурорів і суддів Албанії подали заяви про відставку, щоб уникнути подібних перевірок. І почали терміново переписувати квартири, автомобілі, дачі й земельні ділянки на близьких і надійних родичів та друзів.
Ця суєта не пройшла повз увагу Гельсінського комітету Албанії. Його представники провели своє розслідування і поінформували громадськість країни, що близько 200 суддів і прокурорів «мають зв’язки з організованою злочинністю, прямо або побічно замішані в корупції», а також є власниками нерухомості, яку навіть на досить високу зарплату придбати неможливо.
Поки що не відомо — чи прислухається влада Албанії до заяви Гельсінського комітету й почне розслідування проти цих 200 продажних суддів. Чи Адріатик Лала стане єдиним козлом відпущення гріхів країни Брюсселем?