Патріотизм без кордонів

Не кожна держава має таке свято, як День Незалежності. Але є країни, які навіть кілька разів на рік відзначають дати, пов’язані зі становлення їхнього суверенітету. Що важчим і тернистішим був цей шлях, то більше таких дат.
Насправді для України весь 2018 рік був суцільною датою — сотою річницею проголошення УНР. Цікаво, що заходи, пов’язані з цією історичною подією, відбувалися і за межами України, в країнах, які були нашими союзниками сто років тому і які залишилися ними сьогодні.
Зазвичай найактивнішими організаторами таких святкувань та найголовнішими адвокатами України у світі є наші співвітчизники — діаспора. Хоч живуть вони в інших країнах і часто навіть є громадянами інших держав, але свято Незалежності України для них так само важливе. Тому спільно з українськими дипломатами вони використовують цю нагоду, щоб іще раз нагадати, що в центрі Європи є молода країна, де досі триває боротьба за незалежність.

 

День Незалежності України у німецькій столиці та інших регіонах ФРН загалом не мине непоміченим: заходи, приурочені до свята, організували й українське дипломатичне відомство, й українські громади, й патріотично налаштовані вихідці з нашого краю.

 

На знімку: українська громада під час одного із заходів біля Бранденбурзьких воріт.

 

Посольство України у Німеччині готує офіційний прийом для тутешньої політичної еліти та дипломатичного корпусу, який відбудеться 11 вересня у резиденції посла Андрія Мельника.

 

Крім того, посольство сприяє організації показу низки вітчизняних фільмів в Українському кіноклубі в Берліні. Тут демонструватиметься ініційована Довженко-Центром збірка короткометражних стрічок "Українська Нова Хвиля. Runaway" (фільми супроводжуватимуться англійськими субтитрами).

 

Цього разу «Нова українська хвиля» рясніє різноманіттям: документальні, художні та анімаційні роботи -- на будь-який смак. Через різницю між настроями та стилями доробку українських майстрів кіно глядач пізнаватиме один з найбільших європейських регіонів, котрий нині перебуває між сучасністю, традицією та війною. У програмі переглядів -- "Чапля" Марії Пономарьової, "МА" Марії Стоянової, "Елювіум: регенеративна істота" Стаса Сантимова, "Діна" Мирослави Клочко, "Фінгермен" Івана Шохи, "Випуск 97" Павла Острикова, "Elektroman" Микити Скоморохова, "Невидима" Максима Наконечного.

 

Нова збірка від молодих і сміливих українських режисерів розповідає про ситуацію, коли реальність виявляється занадто близько, коли її можна роздивитися аж до найменших зморщок і рухів, але можна й розвернутися і утекти в уявні світи -- так організатори анонсували добірку фільмів, котрі демонструватимуться у кіноклубі.

 

Окрім того, 24 серпня команда Українського кіноклубу пропонує німецьким глядачам комедійний фільм «Припутні» (2017 р., з англійськими субтитрами) режисера Аркадія Непиталюка, відзначений спеціальним призом журі Одеського міжнародного кінофестивалю.

 

Довідка «Голосу України».

 

«Українська Нова Хвиля» -- проект презентації найкращих короткометражних фільмів українських режисерів-дебютантів цього року. Започаткований 2012-го Національним центром Олександра Довженка він щороку представляє у всеукраїнському прокаті найкращі короткометражні дебютні роботи молодих українських режисерів, що пройшли селекцію та були відзначені на національних та міжнародних кінофестивалях.

 

У багатьох землях Німеччини також відбудеться святкування Дня Незалежності України та Дня Державного прапора. Приміром, Генеральне консульство в Гамбурзі запрошує на концерт, приурочений до цих подій. Гості матимуть змогу послухати колектив «Resonance trio», котрий уже впродовж останніх п’яти років активно виступає в Україні та за її межами -- у Сербії, Польщі, Німеччині, Франції, Італії, Литві. Всі учасники «Resonance trio» -- вихованці Львівської національної музичної академії імені М. Лисенка, лауреати міжнародних і всеукраїнських конкурсів.

 

А українська громада в Ганновері в День Незалежності запрошує на літературний вечір з письменником, автором історико-авантюрних і детективних романів Богданом Коломійчуком. Як повідомляють організатори, учасники матимуть змогу поспілкуватися з гостем, придбати його твори, а по закінченні, за звичаєм, відзначити свято за українським столом.

 

Громада Кельна «Майдан-Кельн-Бонн» продовжує традицію і запрошує на святкування українців і всіх бажаючих, зокрема тих, хто мешкає у цьому регіоні, на святкування Дня Незалежності. Як і щороку, запорошують на гриль, танці, співи. А також, що не менш важливо, для обговорення подій в Україні, що відбулися за рік, і щоб пом’янути загиблих захисників України на Донбасі.

 

Звичайно, це не повний перелік заходів, які відбудуться у святкові дні. Але слід зауважити, що впродовж останніх років активність українців, котрі нині мешкають у Німеччині, помітно знизилася. І річ не тільки в тому, що українські громади не завжди організовують, приміром, святкування чи певні акції. Це відбувається на тлі байдужості самої України стосовно підтримання чи створення її позитивного іміджу за кордоном. Вочевидь бракує певної спільної ідеї на такий випадок. Це, приміром, може бути бодай невелика інформаційна виставка про саму Україну в різних містах ФРН. З тим, щоб про наше свято знали не тільки вихідці з України, а й громадяни країни, в якій вони нині мешкають.

 

Наталія ПИСАНСЬКА.

Фото автора.

 

Берлін.