Патріотизм без кордонів

Не кожна держава має таке свято, як День Незалежності. Але є країни, які навіть кілька разів на рік відзначають дати, пов’язані зі становлення їхнього суверенітету. Що важчим і тернистішим був цей шлях, то більше таких дат.
Насправді для України весь 2018 рік був суцільною датою — сотою річницею проголошення УНР. Цікаво, що заходи, пов’язані з цією історичною подією, відбувалися і за межами України, в країнах, які були нашими союзниками сто років тому і які залишилися ними сьогодні.
Зазвичай найактивнішими організаторами таких святкувань та найголовнішими адвокатами України у світі є наші співвітчизники — діаспора. Хоч живуть вони в інших країнах і часто навіть є громадянами інших держав, але свято Незалежності України для них так само важливе. Тому спільно з українськими дипломатами вони використовують цю нагоду, щоб іще раз нагадати, що в центрі Європи є молода країна, де досі триває боротьба за незалежність.

Своєрідною прелюдією святкування Дня Незалежності України в Польщі були урочистості на Вольському (православному) цвинтарі у Варшаві. Там покояться останки воїнів УНР, котрі в 1920 році разом зі своїми польськими побратимами по зброї дали відсіч більшовицькій навалі над Віслою, щоби згодом, відкинувши її аж за Дніпро, продовжити на певний час існування української державності початку ХХ століття на своїй території.

Учасник заходу екс-президент РП Броніслав Коморовський заявив: «Якщо незалежність Польщі 1918 року, перемога Польщі в 1920 році стали можливими завдяки військово-політичному союзу відроджуваної до незалежного існування Польщі та України, що пробуджувалась до незалежності, яка на той час була єдиним реальним союзником поляків на полі бою, то варто саме на таких прикладах будувати майбутнє польсько-українських відносин».

 

Захід, ініційований Громадською ініціативою з догляду за могилами воїнів УНР у Варшаві, був проведений ще в середині цього місяця за підтримки Посольства України в РП і знайшов підтримку по всій Польщі. Подібні зустрічі над могилами воїнів УНР для нагадування про спільний внесок у змагання за незалежність обох держав у ширшій історичній ретроспективі ХХ століття відбулися в Любліні, Тарнові, Ланьцуті, Александрові-Куявському, Каліші, Щепйорно та в багатьох інших містах Польщі, де не буде святкових заходів 24 серпня.

 

На сам день свята центр приурочених до нього подій, організованих українською діаспорою, переміститься у давню польську столицю -- Краків. Тут Фонд розвитку та підтримки молодого мистецтва України Слави Фролової, за підтримки нашого Генконсульства, проводитиме на головній площі міста міжнародний «Арт-пікнік». Організатори поставили за мету показати іноземцям Україну не лише через призму традицій, а й сучасну. Для цього запрошено міжнародну команду, яка складається з представників різних громадських організацій, благодійних фондів, музичних виконавців (як відомих, так і початківців), майстрів прикладного мистецтва, активістів, художників, ідейних натхненників проектів, що розвивають суспільство, викладачів і просто небайдужих людей, котрі люблять Україну. Програма буде насичена та різноманітна: показ сучасної вишиванки від «Фольк мода», виступи дитячого колективу «Сузір’я», музичних гуртів «Файв капела», «SEMMAR», «Gо-A», «ГАПОЧКА», «Кварта Львівська» та інших. Одночасно в різних місцях площі представники Національного музею історії України проводитимуть майстер-класи та лекції: вчитимуть трипільського розпису, виготовлення монет із тризубом чи традиційної української забавки з глини -- пташечки-свистуна. Не обійдуть увагою також наймолодших учасників -- для них передбачено анімації, казкотерапія та багато іншого.

 

За словами засновниці «Арт-пікніка» Слави Фролової, гості матимуть «унікальну можливість побачити Україну очима дітей, які мешкають у різних її регіонах і переживають сьогоднішні події через мистецтво». Їхній увазі буде представлено 150 робіт фіналістів Всеукраїнського конкурсу дитячого малюнка, відібраних компетентним журі.

 

Не менш важливою частиною свята стане також kids market «Крута дитяча толока» -- простір, де діти зможуть не лише поспілкуватися, обмінятися досвідом, надихнути одне одного розмаїттям захоплень, а й зробити добру справу -- інвестувати частину зароблених коштів сім’ям загиблих в АТО.

 

«Цей день буде особливим для нас усіх, адже ми покажемо Кракову, Польщі та туристам з усього світу сучасну, прогресивну, талановиту, щедру й доброзичливу Україну», -- переконаний Генеральний консул України у Кракові Олег Мандюк.

 

А у Варшаві сьогодні урочисто відкриють першу в Польщі українську Стріт-арт галерею, створену Фондом «Український інформаційний центр» (ФУІЦ) за сприяння Посольства України в Польщі з нагоди відзначення 27-ї річниці Незалежності України. Мурали прикрасять опори Гданського мосту польської столиці, навпроти однойменного залізничного вокзалу. Їхні автори -- українські та польські митці, які творили свої картини у співпраці з ФУІЦ та Фондом «Клямра» в рамках бюджетної іміджевої програми вітчизняного МЗС.

 

24 серпня усіх бажаючих запрошують на святкову українську вечірку до Клубу «Стерео» в центрі столиці, де обіцяють спільний відпочинок, спілкування під акомпанемент улюблених хітів усіх часів, зокрема гуртів «Океан Ельзи», «Друга ріка», «Бумбокс», «Скрябін», «Танок на майдані Конго», «Мірамі», а також українські музичні новинки й світову дискотекову музику.

 

Головні заходи в рамках свята відбудуться у Варшаві в неділю, 26 серпня, завдяки організаційним старанням Фонду «Наш вибір», Об’єднання українців у Польщі та Громадської ініціативи «Героям Майдану» за підтримки й співорганізації мерії міста та адміністрації району Жолібож міста Варшави. Святкування відбуватимуться під патронатом посла України в Республіці Польща та мера Варшави. Учасникам та гостям запропонують багату концертну програму київського рок-гурту «Kozak System», який буде хедлайнером свята, а також виступи колективу -- легенди українського традиційного співу «Горина» з Рівного, ансамблю пісні й танцю «Ославяни» з Мокрого (Підкарпатське воєводство РП), аматорського хору українських заробітчанок «Kaлина» з Варшави, київського гурту «Go-A» та інших.

 

Ті, хто цікавиться проблематикою історії польсько-українських відносин, матимуть змогу послухати дискусію відомих дослідників Ярослава Грицака, Ольги Гнатюк та Томаша Стриєка на тему «100 років незалежності Польщі й державності України: сучасна перспектива». В пізнанні історії минувшини допоможе також виставка, присвячена польсько-українському союзу 1920 року.

 

Для кожного гостя свята, незалежно від віку, захоплень, здібностей, знайдеться місце, де можна проявити свій талант, чогось навчитися у рамках майстер-класів -- традиційного українського танцю, грі на корбовій лірі, створювати українську витинанку, петриківського розпису та занять для наймолодших від Української суботньої школи у Варшаві.

 

Ті, хто завітає на свято, напевно, не зможуть оминути своєю увагою і ярмарок українського рукоділля та смачної української кухні, а також виставки фотографій «Гомера Гуцульщини» Параски Плитки-Горицвіт -- гуцульської художниці, фотографа, письменниці, народного філософа, етнографа та діалектолога.

 

У 2014--2015 рр., коли організатори цьогорічних заходів проводили Свято Незалежності також на території Форту Сокольницького у Варшаві (на знімку), його відвідали кілька тисяч людей. Оскільки число наших співгромадян у Польщі за останні два роки значно зросло, можемо сподіватися, що цього року святкові заходи будуть ще велелюдніші. До слова, вони притягують неабияку увагу також представників польського суспільства. Така сама тенденція може бути помітною і в усіх містах компактного проживання нової української спільноти, серед якої вже викльовуються ініціативні групи активістів, що ведуть не лише роботу з надання всебічної підтримки українським мігрантам, а й організовують заходи, які прямо чи опосередковано сприяють формуванню в польському суспільстві інтересу до нашої держави, а також позитивного іміджу українця і України.

 

Іван КОЗЛОВСЬКИЙ.

Фото автора.