Формувати позитивний імідж України

 

У Федеративній Республіці Німеччина проживає чимало українців. Лише в столиці таких десятки тисяч. Звісно, вони небайдужі до суспільних процесів, які відбуваються на Батьківщині, та до всього -- в україно-німецьких відносинах.

 

Велику увагу напередодні Дня Незалежності України привернув концерт, що відбувся в головному концерт-холі Німеччини Konzerthaus Berlin. Це був феноменальний дебют Молодіжного симфонічного оркестру України на чолі з зірковим диригентом Оксаною Линів. Завдяки таланту молодих віртуозів, за участі зіркового скрипаля Валерія Соколова, Україна здійснила справжній прорив на класичній мистецькій сцені Берліна.

 

Посольство України у ФРН оголосило прийом заявок на 2019 рік на надання державної підтримки проектам, спрямованим на презентацію України в Німеччині, просування її позитивного іміджу, а також зміцнення контактів між українським та німецьким суспільствами, в межах свого консульського округу (федеральні землі Берлін, Бранденбург, Саксонія-Ангальт, Саксонія, Тюрінгія, Мекленбург-Передня Померанія).

 

Громадяни та громадські організації, які проживають на території інших федеральних земель, мають звертатися до відповідних генеральних консульств України в Німеччині.

 

При відборі проектів пріоритет надаватиметься ініціативам, які потребують дофінансування. Всі пропозиції буде направлено на розгляд профільного підрозділу МЗС України, який здійснюватиме відбір проектів восени цього року.

 

У Берліні закликали звільнити Олега Сенцова

 

Українські активісти провели демонстрацію перед заміською резиденцією німецького уряду. Там 18 серпня відбулася зустріч федерального канцлера Ангели Меркель із президентом Росії Володимиром Путіним.

 

Як розповів організатор акції, ІТ-менеджер, український громадський активіст Олександр Снідалов, основною метою була вимога звільнити російських політв’язнів, а зокрема кінорежисера Олега Сенцова. Незважаючи на те, що демонстрація відбулася за 60 км від Берліна, на неї зібралося багато люду, і не тільки наших співвітчизників, а й німців, грузинів, росіян та чеченців. «Путін прибув автокортежем і гарантовано побачив наш величезний банер «Save Oleg Sentsov», -- повідомив Снідалов.

 

Федеральний канцлер Федеративної Республіки Німеччини є нині найсильнішою та впливовою фігурою в політичній системі країни. Офіційним місцем роботи уряду є нова будівля відомства федерального канцлера, кабінет канцлера -- на 8-му поверсі центрального блоку. Модерна будівля, споруджена в 2001 році, вважається визначною пам’яткою сучасної архітектури Берліна.

 

«Слава Украине!» та «Крим -- це Україна!» -- на залишках Берлінської стіни

 

На постійно діючій виставці в Берліні East Side Gallery серед 106 картин є і присвячені болючій для нашої країни темі -- щодо російсько-українського протистояння. На бетоні -- найвідомішій та найбільш збереженій ділянці прикордонних споруд Берлінської стіни -- є графіті з характерним зображенням глави сусідньої до нашої країни держави. З не менш характерними написами поверх зображення, навіть мовою цієї країни -- «Слава Украине!», «Crimea it’s Ukraine», «Free Sentsov».

 

Ця картина -- зовсім поруч із відомим графіті російського художника Дмитра Врубеля, виконаного на місці знищеної під час реставрації стіни картини за відомою фотографією Барбари Клем, на якій зображені тодішні генсек СРСР Леонід Брежнєв та глава НДР Еріх Хонеккер.

 

Навесні 1990 року, після відкриття кордонів між Західним і Східним Берліном у 1989-му, на ділянці Берлінської стіни, вздовж річки Шпрее у районі Фрідріхсхайн, з’явилося художнє відображення останніх політичних подій у тодішніх НДР та ФРН. Вони, як відомо, призвели до об’єднання двох держав в одну Німеччину. В роботі над картинами зі східного боку стіни взяли участь 118 художників із 21 країни. В 2009-му зображення реставрували. Довжина галереї 1316 м, що є світовим рекордом для таких експозицій просто неба. Вона перебуває під охороною держави.

 

Людмила СТРАЖНИК.

 

Івано-Франківська область.

 

На знімках:

 

Свободу Сенцову!

 

Крим -- це Україна!

 

Слава Україні!

 

Господи! Допоможи вижити серед цієї смертельної любові!

 

https://www.youtube.com/watch?v=qnuJEfqpHjM&feature=youtu.be

(Ruslan Strazhnyk)

 

На постійно діючій виставці в Берліні -- East Side Gallery.

 

Фото і відео автора.

 

Акція протесту перед заміським будинком німецького уряду.

Фото надав Олександр СНІДАЛОВ.

 

Дебют Молодіжного симфонічного оркестру України.

Фото надане Посольством України в Німеччині.