Миротворці ООН на Донбасі, реабілітація поранених, залучення гуманітарної допомоги та сприяння з надання Томосу — це основні пріоритети роботи, які окреслив Петро Порошенко на зустрічі з керівниками дипломатичних представництв України за кордоном, що відбулася у неділю в Авдіївці.
«Для мене є принциповою позиція — ми, наша дипломатична служба, маємо на сьогоднішній день працювати як військовий підрозділ. У Президента є два крила — Збройні Сили України, за які він відповідає відповідно до Конституції як Верховний Головнокомандувач, і дипломатична служба. Солдати дипломатичної служби, які в умовах війни відіграють не менш важливу роль, ніж українське військо», — наголосив глава держави, інформує його прес-служба. Він зазначив, що у вересні 2014 року вдалося зупинити війну не тільки завдяки українським військовим, а й значною мірою зусиллями українських дипломатів.
За його словами, дуже важливо, щоб ключовий елемент мирного процесу — миротворча операція з мандатом Ради Безпеки ООН — також для нас була ефективною і успішною. Порошенко висловив упевненість, що Україна продовжить співпрацю з міжнародними фінансовими організаціями, та наголосив, що економічні показники дають підстави для стриманого оптимізму.
Під час візиту на Донеччину українські дипломати мали змогу поспілкуватися і з нашими військовими та побачити ситуацію на місці, аби доносити іноземним партнерам не тільки факти, а й особисті враження. «Жоден телеканал, інформагентство, радіо не розкажуть про ситуацію на фронті так, як наші військові. Розмова в Авдіївці вийшла відвертою, емоційною і по-справжньому корисною — і для нас, і для наших друзів військових», — розповів у Твіттері очільник МЗС України Павло Клімкін.
Зауважимо, що 80 українських дипломатів побували в неділю в Авдіївці в рамках участі в ХІІІ Нараді керівників закордонних дипломатичних представництв України, яка проходить 26—28 серпня. Під час зустрічі буде скоординовано дії з відновлення суверенітету і територіальної цілісності нашої держави.