Жахлива трагедія сталася минулої суботи. Пасажирський автобус, на якому члени хору села Световрачене й близькі декого з них вирушили на прощу до монастиря «Сім престолів», під час сильної зливи не втримався на мокрому шосе в районі міста Своге й упав у 20-метрову прірву. На місці загинуло 13 чоловік, ще троє померли в «швидкій допомозі», яка перевозила їх до столичних клінік. Чотири лікарні Софії прийняли 21 людину з пораненнями різного ступеня, п’ятеро з них перебувають у тяжкому стані. Їх відвідав президент Болгарії Румен Радев.
У неділю прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов скликав надзвичайне засідання уряду, на якому було обговорено обставини ДТП, заходи, вжиті міністерствами внутрішніх справ і охорони здоров’я. На брифінгу, проведеному після закінчення засідання, журналістам повідомили, що автобус рухався зі швидкістю 53 кілометри на годину за максимально дозволеної — 40 км. Крім того, він не пройшов цього року технічний огляд. Стало відомо, що влада Своге кілька разів сигналізувала до вищих інстанцій про поганий стан небезпечної ділянки шосе. Її було відремонтовано в 2016 році, але недостатньо якісно. Агентство «Дорожня інфраструктура» п’ять разів вимагало від компанії-підрядника переробити цю ділянку, однак якість виконаних робіт не перевірялася, а лише було виставлено дорожні знаки, що попереджають про небезпеку.
Прокуратура проводить розслідування ДТП у трьох напрямах: дії водія, зобов’язання компанії-перевізника й стан дороги, заявив на брифінгу головний прокурор Сотір Цацаров. Перевірки й експертизи на цьому етапі тривають.
За рішенням уряду, понеділок, 27 серпня, було оголошено днем національної жалоби в пам’ять про жертв катастрофи. У країні скасували всі розважальні заходи й приспустили державні прапори.