За останніми даними Євростату за 2017 рік, Болгарія потрапила в число найдешевших країн для проживання в Європейському Союзі.

Рівень цін тут становить 44% від середнього показника в ЄС. У Болгарії можна значно дешевше, ніж в інших європейських країнах, купити одяг, взуття, меблі, проїхати на потязі чи автобусі, відпочити на морі й отримати пристойну освіту. 

Проте похвалитися дешевизною продуктів харчування, безалкогольних напоїв та електроніки вона не може. За вартістю продуктів харчування країна посідає третє місце в Європі після Румунії і Польщі, де вона становить відповідно 62,2 і 65 відсотків від середньоєвропейської. У Болгарії цей показник помітно вищий — 73,1%.

Але це ніщо порівняно зі Швейцарією, де ціни на продукти на 167,7% вищі за середньоєвропейські. Далі — Норвегія та Ісландія. До речі, остання стала й найдорожчою для проживання — загалом ціни тут становлять 171,6% від середніх у ЄС. За нею — Швейцарія і Норвегія з показником 165%. Що-правда, і зарплати тут набагато вищі за середньоєвропейські. Але ці держави не входять до Європейського Союзу, де за дорожнечею упевнено лідирують Данія і Люксембург із 141,2%.

Що стосується купівлі засобів комунікації, то в Болгарії вони обійдуться дорожче, ніж у Румунії, Польщі, Литві й Естонії. А найбільше за споживчу техніку платять греки, де ціна на неї на 154% вища за середньоєвропейську.