У Німеччині закінчилося онлайн-голосування, за результатами якого має бути скасований перехід на літній і зимовий час та визначено -- якому саме з них нададуть перевагу не тільки німці, а й громадяни усіх країн-учасниць ЄС. Воно відбулося на виконання постанови Європарламенту, котрий порушив це питання на початку лютого.

 

ДОВІДКА «ГОЛОСУ УКРАЇНИ»

 

Перехід на літній і зимовий час започаткований у 1908 році у Великій Британії -- заради економії електроенергії. В інших європейських країнах стрілки годинника весною і восени почали переводити 1980 року. Нині це роблять понад 100 держав, а в решті час не змінювався.

 

Результати онлайн-голосування ще не оприлюднено, але чимало німецьких інституцій, котрі здійснюють опитування громадської думки, вже повідомили, як саме висловилися громадяни ФРН, котрі, власне, з самого початку запровадження такої процедури обговорюють питання її скасування. Приміром, соціологічний інститут Forsa, котрий працював на замовлення медичної страхової компанії DAK, повідомив, що дві третини опитуваних вважають перехід на літній і зимовий час позбавленим сенсу і пропонують скасувати ритуал, котрий повторюється кожні півроку.

 

Власне, йдеться про так званий літній час, адже зимовий -- це звичний для всіх, за яким Європа жила до 1980 року. Тим паче, що економічна вигода від цього дійства, як з’ясувалося, набагато менша, ніж колись очікувалося. А от на погіршення самопочуття від такої «перестановки» люди скаржаться уже впродовж останніх 40 років. Також, за інформацією dpa, кількість противників переходу на літній час за останні два роки збільшилася на 4%.

 

Саме тому Європарламент звернувся до Єврокомісії, щоб вона дала «ґрунтовну оцінку» її колишній директиві про перехід на літній час. Передусім тому, що дослідження щодо істотної економії енергії у результаті його запровадження цього не підтвердили. Результати онлайн-голосування будуть враховані під час перегляду директиви про переведення стрілок годинників. Це означає, що переходу з одного часу на інший більше не буде. Але на який саме час забажають перейти європейці -- визначатиметься за результатами голосування.

 

Наталія ПИСАНСЬКА.

 

Берлін.

 

Голос України