Перший на Вінниччині міжнародний сільськогосподарський кластер «Дністер» створили спільно з аграріями із сусідньої Молдови.

 

Аграрії України і Молдови об’єднали зусилля задля спільного вирішення питань у реалізації продукції на зарубіжні ринки. Ініціатором створення такого об’єднання виступила Міжнародна ГО «Єврорегіон «Дністер» у партнерстві з молдовською ГО «Кутезаторул» у рамках проекту «Транскордонна мережа для інноваційного сільського господарства». Очолив кластер доктор сільськогосподарських наук співробітник вінницького Інституту кормів та сільського господарства НААН Василь Петриченко.

 

Першою спільною справою стало придбання унікального обладнання для визначення біохімічного складу усіх видів продукції рослинництва і тваринництва. Йдеться про аналізатор амінокислот ААА-500 чеського виробництва. Фінансування надано в рамках територіального співробітництва країн Східного партнерства «Україна-Молдова», Європейського Союзу через німецьке товариство GIZ. Встановлено нове обладнання в Центрі інноваційного сільського господарства, створеного в Інституті кормів та сільського господарства Поділля. Прилад використовуватимуть українські й молдовські аграрні підприємства, що є учасниками кластера. Робота науковців на такому обладнанні також дасть можливість розширити коло наукових та практичних досліджень. На цьому наголосив директор Інституту Олександр Корнійчук.

 

-- Україна та Молдова мають однакові проблеми в галузі сільського господарства, -- зазначив перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Андрій Гижко. -- Одна з них -- пошук ринків збуту продукції. Великі ринки збуту потребують великих партій продукції. Співпраця у цьому напрямку дасть гарний результат.

 

Сприяння сільгоспвиробникам у пошуку споживачів вирощеної продукції -- чи не головне завдання новоствореного кластера. На цьому наголосив його керівник Василь Петриченко. Так, Вінниччина уже реалізує свої вироби і сировину до 57 країн.

 

Віктор СКРИПНИК.

 

Вінницька область.

 

Голос України