Сполучені Штати засуджують ворожі дії Росії в Азовському морі та Керченській протоці стосовно суден, які прямують в українські порти. Про це йдеться у заяві офіційного представника Держдепу США Хізер Нойєрт, розміщеній на сайті відомства. «Росія, починаючи з квітня, затримала сотні комерційних суден й останніми днями зупинила принаймні 16 комерційних суден, які прямували до українських портів», — ідеться у тексті. У Держ-депі закликали РФ припинити утиски міжнародного судноплавства в Азовському морі й Керченській протоці.

За словами Нойєрт, дії РФ в Азовському морі лише підтверджують, що Кремль намагається дестабілізувати ситуацію в Україні та ігнорує норми міжнародного права. Також в американському зовнішньополітичному відомстві нагадали, що Вашингтон підтримує суверенітет і територіальну цілісність нашої країни в межах міжнародно визнаних кордонів.
Нагадаємо, в Держприкордонслужбі України днями заявили, що РФ затримала вже понад 150 іноземних суден, що прямували до українських портів в Азовському морі. Російська сторона дуже довго видає дозволи для проходження Керченською протокою кораблям, що прямують до наших портів. При цьому судна, які прямують до російських портів у Азовському морі, проходять фактично без затримок.
У відповідь на заяву Держдепу посольство Росії у США «закликало» Вашингтон припинити «заступатись за підопічних, які чинять свавілля в Азовському морі», а натомість почати діалог щодо ув’язнених у США росіян. Відповідну заяву розміщено на сторінці у Фейсбуку диппредставництва. Російські дипломати заявляють, що Вашингтон навмисно генерує нові «порожні звинувачення» на адресу Москви, щоб «відвернути увагу суспільства від порушень прав людини як з боку своїх сателітів, так і в себе вдома». Заява дипмісії схожа на шантаж і бажання пов’язати питання безпеки на Азовському морі з переговорами щодо звільнення ув’язнених у США російських громадян. Очевидно йдеться про затриманих протягом останніх місяців громадян РФ, яких звинувачують у відмиванні грошей, хакерстві та навіть шпигунстві.