У Косово наростає невдоволення із приводу пропозиції президента Хашима Тачі та його сербського колеги Александра Вучича про проведення демаркаційної лінії між албанським і сербським населенням країни, що, на думку президентів, дасть змогу нормалізувати відносини між сусідніми країнами й укласти мирний договір.
Як повідомило белградське радіо Б92, прем’єр-міністр Косово Рамуш Харадинай в інтерв’ю ірландській газеті заявив, що «можливий переділ кордонів із Сербією означає тільки одне — війна». Газета Irish Times нагадала Харадинаю, що останніми днями офіційні особи США і Європейського Союзу виступили із заявами, що вони не проти ініціативи президентів Сербії та Косово. Головне, щоб вона не створила проблем в інших регіонах Балкан. На запитання: «Хто виграє від цього?» прем’єр-міністр Косово відповів: «Лише одна людина — Путін». Цим він дав зрозуміти, що Росія кревно зацікавлена в створенні ще одного замороженого конфлікту, а це не дозволить Сербії і Косово приєднатися до Євросоюзу й перекреслить надії Приштини на вступ до НАТО.
Тим часом президент Косово Хашим Тачі виступив з новою пропозицією — провести в країні референдум, на якому громадяни країни висловляться: підтримують вони укладання договору із Сербією чи хочуть жити у ворожнечі із сусідами й повній ізоляції від світу?
«Упевнений, що народ прийме правильне рішення. Тому й працюю в тісній координації з міжнародними союзниками, щоб мир із сусідами і євроінтеграція стали незамінним вибором», — написав очільник Косово на своїй сторінці у Фейсбуку.