Безпекова ситуація на сході нашої країни та координація подальших кроків для деокупації Донбасу — ключові теми зустрічі Президента України Петра Порошенка та спецпредставника США з питань України Курта Волкера, що відбулася у Вашингтоні в суботу. Глава нашої держави подякував США за продовження санкційної політики проти РФ і наголосив на важливості посилення тиску на Кремль для негайного звільнення українських заручників, інформує прес-служба Президента. Крім того, було обговорено питання посилення співпраці між державами для недопущення втручання Росії в українські вибори.

У суботу також було опубліковано інтерв’ю Курта Волкера виданню The Guardian, де він заявив, що США готові розширити постачання зброї Україні для посилення військово-морських та повітряних сил в умовах продовження російської агресії. «Вони щотижня втрачають солдатів, захищаючи свою країну. І тому в цьому контексті для України природно нарощувати військову потужність, займатися самообороною, і природно шукати допомоги, і природно, що інші країни повинні їм допомогти. І, звичайно, вони потребують летальної зброї, тому що їх вбивають», — сказав спецпредставник. За словами Волкера, конкретні домовленості щодо кількості ще обговорюють.
Нагадаємо, минулими вихідними П. Порошенко перебував у Сполучених Штатах з приватним візитом з метою участі в жалобних заходах прощання із сенатором США Джоном Маккейном. Після церемонії Президент особливо відзначив, що сенатор Маккейн був поруч з Україною та українцями в критичні моменти нашої історії. Зокрема нагадав, що в час Революції Гідності Джон Маккейн висловлював підтримку українцям, які стояли на Майдані.
У суботу у Вашингтоні глава нашої держави також зустрівся із двопартійною групою сенаторів США. Було скоординовано подальші кроки щодо посилення міжнародних зусиль для деокупації Криму та Донбасу. Український лідер, як інформує його прес-служба, привернув увагу до протиправної діяльності РФ в акваторії Азовського моря та Керченської протоки. Відбувся обмін думками стосовно загроз для енергетичної безпеки Європи через реалізацію проекту «Північний потік-2». Президент також висловив сподівання на підтримку сенаторами зусиль нашої країни, що спрямовані на офіційне визнання США Голодомору геноцидом українського народу.