Експерти німецького Федерального відомства із захисту від радіації (Bundesamt fur Strahlenschutz, BfS) повідомили, що з 3 по 7 вересня проводитимуть навчання у закритій 30-кілометровій зоні відчуження поблизу ЧАЕС — за сценарієм фіктивної аварії на атомній електростанції.
26 фахівців у галузі радіоактивного випромінювання і забруднення ґрунту працюватимуть в умовах, максимально наближених до реальних. Кілька команд учасників у захисних костюмах і респіраторах пересуватимуться зоною відчуження пішки і транспортними засобами та здійснюватимуть заміри ураження радіацією ґрунту, води й повітря. Результати роботи цього «десанту» слугуватимуть базою даних для німецького обчислювального центру відомства із захисту від «мирного» атома. Тут їх опрацьовуватимуть і оцінюватимуть на предмет ризиків для життя людини та природи.
Це вже не вперше німецькі дослідники впливу радіоактивного випромінювання на довкілля працюватимуть у зоні відчуження поблизу ЧАЕС. Такі навчання сприяють підвищенню кваліфікації і підготовленості співробітників центру до не-
штатних ситуацій, зокрема на випадок аварій на європейських атомних станціях. Востаннє німецькі фахівці проходили вишкіл у Чорнобилі два роки тому. Коментуючи значення такого навчання, представники центру зазначають, що допоки атомні електростанції у роботі, доти існують ризики і з боку «людського» чинника, і технологій, які часом не спрацьовують. Тож до таких ситуацій слід бути підготовленими.
Тим часом деякі європейські країни вирішили поступово відмовитися від ядерної енергетики, інші ж — навпаки, навіть усупереч ризикам, хочуть, щоб їхні старі реактори працювали якомога довше. 
А сама Німеччина після катастрофи на японській АЕС «Фукусіма-1» 2011 року оголосила про поступову відмову від атомної енергетики та перехід на альтернативні джерела енергії. Тоді одразу було зупинено сім найстаріших об’єктів. Нині в ФРН працює 17 ядерних реакторів, які буде виведено з експлуатації до 2022 року.

Берлін.