У Києві, в парку Національного технічного університету КПІ імені Ігоря Сікорського, з’явився ще один унікальний монумент, який не лише надихатиме на навчання, а й напевне стане особливим місцем зустрічі для багатьох поколінь студентів. Це — пам’ятник Конфуцію, подарований вишу Китайською Народною Республікою. Авторами проекту виступили українські скульптори Микола Зноба та Вероніка Дірова.

Ректор НТУ КПІ імені Ігоря Сікорського Михайло Згуровський, скульптор Вероніка Дірова, Надзвичайний і Повноважний Посол КНР в Україні Ду Вей, заступник міністра молоді та спорту з питань європейської інтеграції Микола Мовчан (зліва направо).

Відкриття пам’ятника відбулося напередодні Дня знань, під час свята першокурсників, які на урочистій церемонії заповнювали площу перед пам’ятником. 
Звертаючись, певне, й до них, ректор університету Михайло Згуровський нагадав, що Конфуцій — це вчитель десяти тисяч поколінь. «Більше двох з половиною тисяч років він несе мудрість. Конфуцій підготував багатьох учнів-послідовників, і ми вважаємо, що ця постать буде сприяти зміцненню дружби і співпраці між нашими народами. Тут, на території університету, Конфуцій навчатиме наступні покоління молоді», — запевнив ректор, подякувавши Надзвичайному й Повноважному Послу КНР в Україні Ду Вею за такий подарунок.
Присутній на церемонії пан посол відповів, що, на його думку, увага й пошана українського народу до Конфуція не випадкова. «Чи то принцип служити людям, а не своїм егоїстичним помислам; чи принцип гуманізму — не роби іншому того, чого не побажаєш собі; чи концепція оволодіння знаннями — коли троє у дорозі, то один з них — мій вчитель; чи шлях гостинності — радо зустрічати друга, який при-
їхав здалеку — все це є квінтесенцією конфуціанства, що знаходить відгомін у культурі й системі цінностей двох наших націй. Ось чому свого часу я вже казав, що Китай — це азійська Україна, а Україна — європейський Китай», — розповів Надзвичайний і Повноважний Посол КНР.
Ду Вей нагадав, що протягом свого перебування в Україні — двох з половиною років — він далеко не вперше бере участь у таких церемоніях. 
Й справді, в грудні минулого року в Ботанічному саду імені Олександра Фоміна Київського національного університету імені Тараса Шевченка було встановлено дуже цікаву скульптурну композицію «Ворота душі. Діалог Тараса Шевченка і Ду Фу», які зображують двох великих поетів українського й китайського народів.

Тетяна ПАСОВА.
Фото автора.