Документальну кіно-стрічку «Міф» про життя і смерть оперного співака Василя Сліпака, який загинув на Донбасі, показали в двох містах Португалії — столиці Лісабоні та Порту.

Після перегляду стрічки глядачі виявили бажання сфотографуватися з режисером Іваном Яснієм.

На прохання української громади картину привіз режисер Іван Ясній. «Це фільм про любов, — зазначив пан Іван під час спілкування з глядачами перед демонстрацією картини в Порту. — Про любов до Батьківщини, до своєї справи, до людей!..» Саме такі враження справляє картина.
— Автори стрічки розповіли історію настільки живо, ніби ми прожили з ним все життя поруч з його головним героєм, ніби він був нашим товаришем, тому так болісно відчули його втрату, — висловила свої почуття Тетяна Франчук, модератор групи «Афіша цікавих подій у Португалії».
У кожного, хто подивися фільм, серце було сповнене емоцій. Дехто виходив із зали зі сльозами на очах. 
«Дуже вразила картина! — каже піаністка й органістка Галина Стеценко (її зустріла серед глядачів у Лісабоні). — Простими, доступними засобами митці показали нам непросту долю одного з синів України Василя Сліпака. Успішний оперний співак, знаний далеко за межами рідної землі, проживав і працював у Франції. Коли над Україною нависла небезпека, покинув роботу, благополучне життя у Парижі й пішов на війну захищати країну. Вже ці факти змушують кожного з нас доземно вклонитися такій людині, зберігати про нього світлу пам’ять, розповідати дітям й онукам історію Василя Сліпака». 
Під час розмови з режисером одна з глядачок сказала, що після такого фільму хочеться стати на коліна і молитися за кожного загиблого на Донбасі.
Стрічка «Міф» (автори — Леонід Кантер та Іван Ясній) здобула одну з головних нагород Festival de Cinema, що проходив у португальському місті Фігейра да Фож.
До речі, 26—30 вересня нинішнього року в Порту відбуватиметься фестиваль BEAST International Film Festival 2018. За словами Тетяни Франчук, з-поміж картин різних країн глядачі побачать також стрічки українських авторів.

Тамара МОРОШАН.
Фото надано автором.

Лісабон.