Після жахливої автокатастрофи в районі міста Своге, коли пасажирський автобус під час дощу не утримався на шосе й упав у 20-метрову прірву, внаслідок чого 17 осіб загинули, понад два десятки опинилися в лікарнях, прем’єр-міністр Болгарії Бойко Борисов поклав політичну відповідальність на трьох міністрів. На його думку, міністри внутрішніх справ — Валентин Радев, регіонального розвитку й благоустрою — Ніколай Нанков, транспорту — Івайло Московський повинні відповідати за незадовільний стан доріг у країні й високу аварійність.
Після цього міністри дружно подали у відставку. На брифінгу міністр внутрішніх справ заявив: «Ми подаємо у відставку, бо несемо політичну й моральну відповідальність за те, що сталося. Так чинять в усьому світі й так роблять і в ГЄРБ, яка висунула нас на ці посади». Він уточнив, що мотиви відставки вони не вказували в заявах, бо прямої вини в трагедії, що сталася, не відчувають, а його відомство навіть має на руках статистичні дані про зниження аварійності й смертності на дорогах. На його глибоке переконані, в аварії поблизу Свогу винні чимало осіб, але їхні імена назве прокуратура. А от відставки, на його думку, ніколи не вирішують проблему.
Несподівано міністра підтримали партнери партії ГЄРБ по коаліційному уряду. Віце-прем’єр і лідер партії «Національний фронт за порятунок Болгарії» Валерій Симеонов також вважає, що вини міністрів, які пішли у відставку, у трагедії немає. І висловив невдоволення тим, що прем’єр не погодив із лідерами інших партій звільнення одразу трьох міністрів. Він додав, що в понеділок керівництво «Національного фронту за порятунок Болгарії» вирішить — залишатися в уряді чи вийти з коаліції з партією ГЄРБ, лідер якої одноосібно ухвалює кадрові рішення. Якщо всі партнери правлячої партії з коаліції «Об’єднані патріоти» вийдуть із уряду, то це означатиме проведення дострокових парламентських виборів.
Це добре розуміють в опозиційній Болгарській соціалістичній партії, яка посилила тиск на прем’єра й вимагала від нього звільнення ще кількох міністрів, а ще краще піти всьому уряду у відставку й призначити дострокові парламентські вибори. А це, як вважають, політологи розхитає ситуацію в країні, спричинить страх і невпевненість у своїх діях у керівників міністерств і відомств, а також озлобить їх проти прем’єра. 
Крім цього, в останні дні болгари почули багато несхвальних слів на адресу Бойко Борисова, серед яких головним було обвинувачення в заохоченні корупції.
У зв’язку із цим Бойко Борисов, виступаючи перед слухачами літнього університету молодіжного руху партії ГЄРБ у Варні, заявив, що фальшиві новини, котрі з’явилися, є загрозою національній безпеці країни. На його переконання: «Фальшиві новини прямо кореспондують з підручником КДБ про створення компроматів. У цьому підручнику пишеться, що потрібно створювати такий компромат, який би викликав почуття відрази від самої себе в людини». Він навіть перерахував кілька фейкових новин про себе — як він нібито купив за неймовірні гроші будинок у Барселоні, острів у Греції, як нібито подарував комусь діамант за 12,5 мільйона доларів тощо.
Саме за підручником КДБ діють зараз недоброзичливці, які очорняють прем’єра та уряд.